Martin Michálek Martin Michálek  – 29. 10. 2013

Frontend je zčásti postavený na responzivním frameworku Zurb Foundation. Proč ne Bootstrap? Protože se mají zkoušet nové věci. A moje dojmy? Oba frameworky jsou špičkové a liší se jen v drobnostech. Foundation je trochu napřed myšlenkově, Bootstrap má zase širší fanouškovskou bázi.

Použití Foundation znamenalo bližší seznámení se SASSem, preprocesorem, který stál ve stínu mého zájmu kvůli zamilovanosti do LESSu a Stylusu (u každého z jiných důvodů). A dojmy? Být preprocesorově-pokročilý programátor, sáhnu raději po SASSu. Kóderům a začátečníkům budu dále doporučovat LESS.

Celý web pohání můj oblíbený redakční systém Perch. Ten je navržený pro o něco méně komplexní weby, ale krásně rozvrstvený tak, že s pomocí dalších nástrojů obslouží i ty větší. Jako frontendista jsem si trochu lámal zuby na prolinkovávání různých typů obsahu. Filtrování nefunguje tak skvěle jak to na první pohled vypadá. Nicméně — mám konečně vlastní redakční systém a skoro nic jsem nemusel programovat. Jupí!

Zajímavost na závěr — obsah značkuji pomocí Markdown. Proč ne Texy? Protože chci, aby příručka byla čitelná i ve svém domově — na Githubu a protože Markdown komunita nabízí daleko pokročilejší nástroje (třeba skvělý editor Mou) pro práci se syntaxí, byť ta je u Texy daleko bohatší.

HTML vygenenerované Markdownem pak ještě potřebuji trochu upravit a k tomu mi slouží knihovna se šíleným názvem — PHP Simple HTML DOM Parser. Programátor bude asi trochu koulet očima, ale pro frontendistu zvyklého na jQuery je to skvělý nástroj na drobné úpravy HTML.