Martin Michálek Martin Michálek  – 25. 10. 2023

Text původně vyšel v newsletteru ze Vzhůru dolů.

Milé čtenářky, milí čtenáři,

tentokrát to bude vcelku osobní. Nominovali mě na osobnost českého digitálu a díky tomu vám musím napsat, co vám chci napsat už dlouho. Mám totiž v plánu pár změn, a potřebuji vědět, co si o nich myslíte.

Nominace ve WebTop100 je fajn. Na zadek si nesedám, doma mi nemuseli začít vykat, ale lidí, kteří mě nominovali si vážím, a stejně tak mám respekt ke společnosti nominovaných, ve které jsem se ocitl.

Nominaci jsem si prý zasloužil „za kontinuální práci na zrychlování českého internetu”, ale myslím, že se trošku přihlédlo i k vedení komunity Frontendisti.cz, což je moje, už téměř desetiletá, dobrovolnická aktivita.

Jsem přesvědčený, že se přihlédlo i ke Vzhůru dolů, což je důvod, proč vám píšu. Vy jako čtenáři, posluchači a diváci tvoříte komunitu, která mě dělá radost a motivuje si sednout a zase něco vytvořit.

Nyní se Vzhůru dolů nachází v bodě zlomu a já dost přemýšlím, jak s tímto projektem naložit.

Budoucnost Vzhůru dolů

No a teď k tomu ožehavému tématu. Od doby covidu vrhám stále větší část sil do projektu PageSpeed.cz, kde firmám radíme s rychlostí webu a vyvíjíme nástroj na monitoring rychlosti.

Na Vzhůru dolů mě v nabitém kalendáři zbývá docela málo času, takže přemýšlím, kam jej efektivně vložit.

Zcela jistě už to nebudou školení, ty si ponecháme jen v rámci PageSpeed.cz, nebudou to pravděpodobně ani videa. Velmi málo pravděpodobné je, že budu schopný psát v původním tempu CSS a kódeřině, protože mou hlavní oblastí zájmu je právě rychlost.

Kromě prodeje knížek je tedy aktuálním hlavním zaměřením Vzhůru dolů podcast, který natáčíme s parťákem Robinem už pátým rokem.

Články na Vzhůru dolů však chci psát dál. Když zbude čas. Protože mě to prostě baví. :-)

Lze ode mě očekávat méně textů kolem kódeřiny a více „soft” témat, jako úvaha, zda AI bere vývojářům práci nebo text o metodice Inbox Zero.

Proč vám píšu? Protože mě zajímá, co vy na to. V čem vám Vzhůru dolů pomáhá a co byste od něj chtěli do budoucna?

Zdraví vás

Martin Michálek

PS: Pro nominované osobnosti českého digitálu je možné hlasovat do 27. 10. a seznam je plný krásných lidí, kteří dělají skvělou práci. webtop100.cz/osobnost