Martin Michálek Martin Michálek  – 29. 10. 2013

Frontend je zčásti postavený na responzivním frameworku Zurb Foundation. Proč ne Bootstrap? Protože se mají zkoušet nové věci. A moje dojmy? Oba frameworky jsou špičkové a liší se jen v drobnostech. Foundation je trochu napřed myšlenkově, Bootstrap má zase širší fanouškovskou bázi.

Použití Foundation znamenalo bližší seznámení se SASSem, preprocesorem, který stál ve stínu mého zájmu kvůli zamilovanosti do LESSu a Stylusu (u každého z jiných důvodů). A dojmy? Být preprocesorově-pokročilý programátor, sáhnu raději po SASSu. Kóderům a začátečníkům budu dále doporučovat LESS.

Celý web pohání můj oblíbený redakční systém Perch. Ten je navržený pro o něco méně komplexní weby, ale krásně rozvrstvený tak, že s pomocí dalších nástrojů obslouží i ty větší. Jako frontendista jsem si trochu lámal zuby na prolinkovávání různých typů obsahu. Filtrování nefunguje tak skvěle jak to na první pohled vypadá. Nicméně — mám konečně vlastní redakční systém a skoro nic jsem nemusel programovat. Jupí!

Zajímavost na závěr — obsah značkuji pomocí Markdown. Proč ne Texy? Protože chci, aby příručka byla čitelná i ve svém domově — na Githubu a protože Markdown komunita nabízí daleko pokročilejší nástroje (třeba skvělý editor Mou) pro práci se syntaxí, byť ta je u Texy daleko bohatší.

HTML vygenenerované Markdownem pak ještě potřebuji trochu upravit a k tomu mi slouží knihovna se šíleným názvem — PHP Simple HTML DOM Parser. Programátor bude asi trochu koulet očima, ale pro frontendistu zvyklého na jQuery je to skvělý nástroj na drobné úpravy HTML.

Komentáře

Novinka
Nyní je možné přidávat komentáře.
Pro přidání názoru se prosím
přihlaste nebo si zřiďte účet.