Martin Michálek Martin Michálek  – 27. 11. 2015

Univerzální frontendista je velmi vzácný. Je potřeba rozlišovat mezi frontend kodérem, který má blíž k designu, a frontend vývojářem, což je víceméně programátor. Potřebujeme oba. Hledal jsem alternativu k zastaralému pojmenování „kodér“, ale z mnoha důvodů u něj zůstávám.

„Frontendista je přeci jen jeden!“

Není. Pokud chce člověk dělat webový frontend dobře, musí si – zjednodušeně řečeno – vybrat Javascript nebo CSSko. Zvládat současný javascriptový svět a do toho responzivní design, typografii, SVG a další specifické znalosti frontend kodéra… taky si zkoušíte představit křížence Batmana se Spidermanem?

Není to „kodér“ ale „frontend kodér“

Mám mírnou nechuť používat pojem „kodér“. Mnoha lidem dnes stále asociuje lidský převodník z PSD do HTML. Dnešní náplň kodérovy práce je výrazně jiná. A proto ta tendence hledat jiné pojmenování.

Dlouho se mi líbilo označení co používají v Seznamu – „UI vývojář“. Jenže, vývojář je kodér co programuje. CSSko je kód, ale ne programování. Ano, kodér občas něco naprogramuje, ale jeho doména je jinde. Proto – prosím vás – dost už s těmi „HTML programátory“!

Občas používaný „UX vývojář“ je na tom ještě hůř než ú-í-čkař. Nakódovat uživatelský prožitek? To raději pást a dojit kočky.

Kodér je navíc v Česku perfektně zavedený:

Anketa o „kodérovi“ na Facebooku

Právě proto zůstávám u kodéra. Pro sebe si ho nyní přesněji definuji jako „frontend kodér“. Protože „kodér“ je popis typu profese, ne pojmenování konkrétní pozice. Programátor v Cobolu je totiž taky kodér, že ano. „Frontend kodér“ je perfektně pozicovaný ke svému programátorskému kolegovi „frontend vývojáři“.

Jen pro pořádek – sám sebe označuji za „frontend designéra“, protože rozhraní kromě implementace minimálně zčásti i navrhuji.

„My ale frontend kodéra nepotřebujeme!“

Je to možné, ale málo pravděpodobné.

Mnoho frontend kodérů utíká v poslední době k Javascriptu, který je prostě v módě. Předtím podobně k UX. Na trhu je frontend kodérů málo. To ale neznamená, že nejsou potřeba:

Snad se shodneme na tom, že na kvalitě uživatelského rozhraní závisí úspěch nebo neúspěch naší práce. Ano? Pak pokud v práci navrhujete nebo jen implementujete uživatelské rozhraní, bez frontendisty s citem pro design se neobejdete.

Frontend vývojář je programátor. Javascriptová obdoba péhápkáře. A jen málokterý je schopný s citem pracovat s uživatelským rozhraním. Prostě se jen programátoři posunují od backendu na frontend.

Frontend kodéry branže potřebuje a potřebovat bude. Takže, milé frontendistky a milí frontendisti, pokud vás baví design, úplně v klidu zanechte studia Javascriptu a zkuste se vylepšit v CSS, v optimalizaci rychlosti načítání nebo třeba v typografii.