Martin Michálek Martin Michálek  – 11. 6. 2014

Dnes o klesajícím a ve skutečnosti neklesajícím času, který lidé na mobilech tráví v prohlížečích. O Facebooku. O pomalém mobilním Safari v něm. A o WebView, UIWebView pro ty co se zajímají o technikálie.

Vezměme, že podíl času, který lidé tráví v mobilních prohlížečích meziročně klesá. Mezi roky 2013 a 2014 o celých 7 procentních bodů na nynějších 14%.

14% podíl času stráveného v mobilích prohlížečích

Můžete to interpretovat i pomateně jako potenciální konec webu. Nebo se na graf podíváte pořádně a zeptáte se — které aplikace v nějaké situaci otevírají browser?

První místo v počtu strávených hodin — hry. No, jasně. Prakticky žádný browser.

Druhé místo — nativní mobilní Facebook aplikace. To je takový ten seznam odkazů na webové stránky, které si lidé otevírají přímo v aplikaci, že ano? Další — Twitter, Social Messaging — tam si lidi občas nějaký ten odkaz pošlou taky, že ano?

Ano, web je dneska všude. Ne jen v konvenčních prohlížečích

Bez ohledu na to kolik času jeho uživatelé tráví brouzdáním po odkazovaných stránkách má Facebook potenciál být nejpoužívanějším mobilním prohlížečem vůbec.

Tady bychom mohli skončit, ale pokud vás zajímají technické detaily, čtěte dál.

Vkládané prohlížeče, WebView a UIWebView

Když vytváříte nativní aplikaci pro Android nebo iOS, můžete do ní vložit kompontentu se systémovým prohlížečem. Na Androidu se jí říká WebView, na iOS UIWebView.

Na Androidu její vykreslovací jádro tvoří výchozí Android Browser ve verzi podle operačního systému. Na Androidu 2.3 je to Android Browser 2.3 a tak dále. Tohle jednoduché pravidlo narušuje až Android 4.4 kde se stránky v aplikacích vykreslují už pomocí Chrome verze 30.

Na iOS je to na jednu stranu jednodušší, protože ve všech verzích vykresluje stránky v UIWebView Safari ve verzi operačního systému. Na druhou stranu složitější v tom, že to není stejný prohlížeč — nemá totiž přístup k rychlejšímu javascriptovému engine Nitro, ani ke cache mobilního Safari. Otevírání a provádění javascriptů je v prohlížeči uvnitř aplikací přibližně o 20% pomalejší než v mobilním Safari.

Problémy vkládaných prohlížečů

Vývojáři nativních aplikací se navíc předhánějí v úpravách ovládacích prvků aplikace. Nepočítejte tedy s tím, že třeba výška zobrazovací plochy bude stejná jako v běžném mobilním Safari a zlom stránky bude někde jinde než váš vymazlený design vyžaduje.

Naštěstí se zdá, že od iOS bude mít i vkládaný prohlížeč (UIWebView) plnohodnotný javascriptový engine. O nesdílené cache a další nevýhodách toho současného ovšem zatím žádné informace nejsou známy.

Proto i tak…

Testujte weby ve vkládaných prohlížečích

Pokud vaše mobilní nebo responzivní stránka využívá cokoliv nestandardního (třeba fixní hlavičku/patičku), výkonnostně náročného (složitější animace, ajax) nebo má potenciál načítat se pomalu, jděte si ji hned otestovat v pravděpodobně nejpoužívanějším mobilním prohlížeči — Facebooku.