machal.creativity.cz - Martin Michálek

Archív weblogu

14. 7. 2003

00:11 Co to zase ten uživatel mele?

Když už jsme u miláčka davů Nielsena — jeden z článků, které jsem si vzal minulý víkend na Moravu je First Rule of Usability? Don't Listen to Users.

Je to užitečná a téměř psychologická sonda do temné duše uživatele. Možná, že až budete chtít slyšet názor lidí na funkčnosti vašeho webu, pomůže vám, že lidé na vaše otázky budou říkat to, co si myslí, že chcete slyšet; budou se snažit rozumově vysvětlit své zkratkovité chování.

Nielsena chápu - moc se neřiďte tím, co vám uživatelé řeknou. Spíše se jim dívejte přes rameno a sledujte, co dělají, studujte jejich chování ze serverových logů, sledujte co zadávájí do vyhledávače...

00:08 Máte rádi Nielsena? Jakob Nielsen — kdyby weboví grafici uměli programovat, určitě si nakódujou hru „Zastřel si svého Nielsena”. Vydělal a vydělá spoustu peněz na tom, že se postavil do pozice extrémního obhájce použitelnosti (nejen) webu. Nemůžu a nechci tady napsat, že ho mám rád. Jeho názory jsou mi v některých bodech cizí. To, co tady chci napsat je, že ten chlap umí psát velmi dobré články.

Myslím, že si zaslouží pár záznamů na tomhle blogu. Třeba vám to pomůže něco najít. Pokud ale budete chtít založit jeho fanklub, obraťte se jinam — já už jsem členem Fanklubu sójových řezů.

13. 7. 2003

13:59 Libo něco drsnějšího? U Stipacka přituhuje. Nedoporučuje se číst v neděli, kolem oběda nebo pokud vám nikdy nedělal dobře zvuk pily zařízlé ve vaší stehenní kosti.

12:59 Něco pro ukecané Díky eLKovi má ode dneška zkušebně i tento weblog komentáře.

7. 7. 2003

22:34 Český Telecom - zavolejte našemu adminovi, neumí totiž psát. Jestli mě dokáže něco opravdu naštvat, když projevím touhu zachraňovat cizí web a upozornit webmastera na jeho chybku, je nedosažitelnost e-mailu na zodpovědnou osobu. Myslím, že je to základ dobré komunikace s uživateli na webu a základ dobrého vychování obecně.

Český Telecom na to jde ovšem chytře — nejen, že nenaleznete e-mail na admina webu, ale nenaleznete jakýkoliv e-mail. Veškeré moje pokusy skončily na dlouhatánských kontaktních formulářích nebo na směrování na zelenou linku. Kdy už konečně bude věta Víc než jen slova pro tuto firmu víc než jen slogan?

Mám už skoro chuť vyhlásit veřejnou soutěž o to, kdo na www.telecom.cz najde e-mail na administrátora webu.

4. 7. 2003

10:31 Víkendový zájezd s našim klubem bývalých mladíků Dostal jsem neodkladný pocit, že začátek prázdnin je třeba oslavit někde v přírodě. A když ne přímo válením v jehličí, tak alespoň v nějaké hospodě ve Frýdku–Místku. ;-)

Dnes vypínám čtvrt mozku a jedu víkendovat do brány Beskyd. Nevypínám však zcela — do dopravního prostředku si beru čtivo pro doplnění základu SEO znalostí (Linking Matters od pana McGaffina) a vytiskl jsem si i pár starších a nečtených Alertboxů. (Jak vypadá smajlík pro pokřižování se?)

10:15 Jak zákazníci v .cz přicházejí o iluze. Část třetí: Na internetu tě na internet nikdo nepřipojí. Hledání internetového připojení na internetu může být docela paradoxní běs: Nedávno jsem velmi zběžně a nevědecky projevil zájem o bezdrátové připojení do svého bytu v Podolí. Můj první krok byl vyhledání něčeho takového v Jyxu, v Centru a v Seznamu. Nikoliv chybou dobře sloužících vyhledávačů (snad s vyjímkou dordelu v Seznamovském katalogu), ale chybou tvůrců stránek jsem se nedočkal plánovaného cíle: najít konkrétní a zajímavou cenovou nabídku pro bezdrátové připojení v Podolí. Weby, které jsem našel,..

  • ...zapomínají, že z vyhledávače nebo odkazem na jiném webu se můžu dostat na jakoukoliv jejich stránku. Navigace nemají stejně kvalitní na titulce jako v sekcích uvnitř. Mnohdy je slovo navigace dokonce nadnesené.
  • ...nenabízejí vyhledání nejvhodnějšího produktu. Produkty jsou buď neprůhledně a zbytečně komplexní nebo je jich příliš mnoho s příliš hustým popisem.
  • ...neulehčují ani hledání ceny. Zřejmě se za své ceníky stydí.
  • ...jsou často nepřítelem všech uživatelů, kteří je chtějí kontaktovat. Jednou jsem musel dokonce telefonní číslo a e-mail přepisovat, jelikož na webu sice bylo, ale z obrázku si jej nemůžu překopírovat do mailu.

Další archívy

Archívy 08/2002 & 04/2003

machal.creativity.cz je weblog o webdesignu. Autorem je Martin Michálek.

rodina

otec a matka

bráchové

stálý obsah

2 1 Layout:


Na stránce je použita technologie XHTML+CSS, používejte ji také, nebuďte prasata.

Bloguju přes EasyBlog Lite.

Hostuje Impello.

RSS Feed.

 
[CNW:Counter]