machal.creativity.cz - Martin Michálek

Archív weblogu

29. 6. 2003

23:55 Dozvuky Open Air Field. Pokud někdo z vás poslouchá inteligentnější „elektronickou” hudbu: nebýt letos na Open Air Field bude znamenat chodit celé prázdniny bez trenek. Mr. Sedloň a jeho parta připravili silně zajímavou sestavu, takže i lidé váhaví jako já, museli cestou do Brandýsa uznale pokyvovat hlavou.

Kdybych měl říct o tomhle festivalu jen dvě slova, tak to bude: Jaga Jazzist. Tihle norští nu-jazzoví letci nás dostali, přesně jak jsme očekávali. Energie, nápady, harmonie, překvapení, smršť. Když napíšu, že jsou fakt dobří, tak to bude jako chtít zabít slona plivancem.

Jinak mě ještě docela bavili Jazzanova DJs, Indy & Wich, Porky a asi 15 minut v junglovém stanu. Naopak velká škoda je z různých důvodů nepovedený první koncert ZKA4T. Na hlavním i jiných pódiích to byla taková ta tucková klasika pro devadesát procent účastníků, co jsem viděl. Bohužel byl program moooc nabitý, takže zpětně trochu lituju, že jsem neviděl třeba Goldieho a Free*Land.

Skvěle naplánovaná a provedená akce. Ale! Doufám, že se nepotvrdí předběžné informace o nedostatečné návštěvnosti a možném úpadku pořádající agentury, jelikož to by byla pro mladé a někdy–i–chytré v tomhle státě nenahraditelná ztráta.

23:48 Prázdniny! Abych řekl pravdu, někdy mám podobné choutky jako Riki z Acidlogu — blogování už dávno není žádný androš a moje adrošoidní srdce už nebije tak rychle. Jak to tak vypadá, brzy bude o weblozích zpívat i vymydlený hoch Kotvald.

Rozmach weblogů s sebou ale nese kromě demotivovanosti některých Původních–bloggerů® i pozitivní stránku — vznikají blogy (ony to vlastně nejsou blogy, ale říkat deníčku blog doporučují čtenářky časopisu Bravo Girl), které se ani zdaleka nedotýkají původních webově–technických témat: Jako třeba sex nebo sex. Zde se z unuděného pisálka stává nadšený čtenář. :-)

A... schválně, kdo z vás má chuť se o prázdninách věnovat práci? Webdesignu? Jasně... taky už nejsem žádný studentík a musím se snažit zajistit si živobytí, když jsem zaměstnavateli odplul na jednu volnou nohu. Ale uděláme změnu, jo? Webdesign zůstavá jádrem pudla, ale zkusíme do toho prázdninového dortu přimíchat i pejska s kočičkou.

14. 6. 2003

19:08 MSIE: Drakovi už další hlava nevyroste. Je to pro království dobře nebo špatně? Pohádka s dobrým koncem pro všechny kodéry, kteří nenávidí Internet Explorer — vypadá to, že jeho poslední verze na Macu byla 5.5 a na PC aktuální šestka. Na Macu končí Microsoft vývoj úplně, pro PC jej zdá se bude vydávat za součást operačního systému — takže bez nového operačního systému nebude možné updatovat verzi prohlížeče.

To v českých reáliích znamená, že drtivá většina (dnes u některých webů až 98 %) uživatelů bude mít pro příštích několik let nainstalován browser, který je co do podpory standardů jeden z těch méně sofistikovaných. Například v době, kdy jsou zveřejňovány návrhy na CSS3, stále obsahuje chyby v implementaci CSS1.

Jak se k tomu můžete postavit jako kodér?

  1. Třikrát hurá! Dostanou šanci konkurenční browsery?
  2. Přepadne vás skepse, jelikož budete muset svoje perfektní znalosti technologií krotit a zapomenout například na generovaný obsah z CSS2 nebo plnout podporu PNG.
  3. Prostě se s tím smíříte a čas ušetřený při kódování nejrůznějších standardních vychytávek věnujete na zkoumání dalších užitečností, což v nastávajících letech mohou klidně být i nestandardní rozšíření MSIE typu filtry.

Doplněno 16. 6. 2003: Poslední Macovský IE není pochopitelně verze 5.5, jak chybně uvádím, ale 5.2.x, jak upozorňuje Pixy ve svém pohledu na věc.

12. 6. 2003

23:10 Vláda, kterou si zasloužíme, nás krmí hnusem, jaký si nezasloužíme. Běžně se zde grafice nevěnuju, ale tento případ si žádá mimořádného postoje. Pamatujete si ještě na Czech Made? Značku, která propagovala dobré české výrobku a jaksi se neujala? Ministerstvo zemědělství myšlenka propagace českých výrobků nepustila a tedy vyhlásilo amatérskou soutěž o novou značku. Mimochodem, cenou pro výherce byla plná lednička na jeden rok.

Nyní si budeme kupovat sójové řezy s logem KlasA, které:

  • má význam skrytý tak hluboce, až předpokládám, že ministerstvo tímto vyhlásilo celorepublikovou soutěž: „Uhádni, co to znamená!”
  • o grafickém ztvárnění lidé s vkusem raději mlčí
  • je vyloženou kopií jiného velmi známého loga
  • je logem aktivity, která je se v EU nerespektuje a nemá tudíž opodstatnění v budoucnosti

Více na Typo.cz a Grafika.cz. Jakoby Čechům k ničení vkusu nestačila TV NOVA...

11. 6. 2003

20:39 Kliente, víš jak pracovat s designérem? Docela zajímavý text, který by měli dostat do ruky všichni klienti webdesignérů ještě dřív, než se s nimi vůbec začneme bavit, má na svém webu pan Will Harris:

Problém je, že spousta lidí si najme designéra protože chtějí, aby jejich web „vypadal dobře”. Ovšem to je jenom povrchní část toho, co by designér mohl a měl udělat. Lidé neví, co všechno by mohli chtít, proto často vyhazujou peníze do vzduchu.

Tohle se naučte energicky recitovat a říkejte to klientům, když otevřou poslední stránku kalkulace projektu. :-)

Spolu s dalšími osvětovými texty o proklatých designérech jsem pro změnu našel na blogu 37signals.

10. 6. 2003

00:04 Když už kradete, kraďte to dobré. Je sice, Marku, pravda, že dobře použitelný webový design výchází jen z několika stále stejných prototypů, ale nic se nemá přehánět. Když už ripujete nějaký web, přemýšlejte, PROČ. Proč ten Pan designér zvolil takové rozmístění na stránce, proč je navigace rozdělená právě takto, proč je tenhle text orámovaný a tenhle zase zvýrazněný jiným způsobem. Jinak budete i příště jen další přírůstek pro sběratele rip-offů, pana e!

9. 6. 2003

23:42 Jak zákazníci v .cz přicházejí o iluze. Část druhá: Sezname, sezname, otevři se Byl jsem zvědavý na nový blogovací systémek na Seznamovských Lidé.cz, o kterém se zmiňují některé .CZ blogy. Ten nechme raději úplně stranou.

Každopádně jsem se na Lidé.cz pokusil zaregistrovat a... narazil na neprostupnou bránu...

Registrační formulář na Seznamu je uděláný asi stokrát líp než Průměrný-český-registrační-formulář®, nicméně přesně třikrát hůř, než by mohl být:

  • Problém číslo jedna: Kontrolní otázka. Proč mám na výběr tak složité otázky - autoři formuláře si snad pamatují své číslo pasu? Jak mám vědět jméno oblíbené herečky, když to bude za rok úplně jiná Bullocková?
  • Problém číslo dvě: Moje uživatelské jméno existuje. Jasně, tak mi nabídnětě nějaké podobné, které neexistuje. Na Seznamu existují všechny různé variace uživatele Machal, které jsem dosud použil a mě už nic zapamatovatelného nenapadá.
  • Problém číslo tři: Moje heslo nesmí být stejné jako uživatelské jméno. Proč? A když už, tak mi to řekněte hned, ne až napočtvrté vyplním uživatelské jméno...

Kdybych neměl tak silnou motivaci, abych se dostal dovnitř, tak registraci jednoduše po dvou pokusech vzdám. Tak to dělám jinde a dělá to většina uživatelů. Autoři formulářů, nezamykejte své weby!

23:39 Jak zákazníci v .cz přicházejí o iluze. Část první: Hudy sport: Zákaz vstupu se psy, zbraněmi, zmrzlinou a modemem. Skutečná událost... Chci si koupit jedno konkrétní sportovní vybavení. Jelikož jsem většinou docela spokojený v Hudy sportu, jdu na www.hudy.cz. Chci se mrknout do katalogu a případně zjistit otevírací dobu v jednom konkrétním obchodě. Mám v Opeře vypnutý Flash, jelikož ho prostě nemá rád můj účet za modemové spojení.

Co se stane? Nevidím intro (hurá), nevidím navigaci (hmhm), nedostanu se nikam, nemám čas, zavírám okno, jdu nakupovat do nejbližší prodejny sportu. Ke konkurenci. Ztráta na obratu pro Jindru Hudy Hudečka jest cca 2000,- Kč. Vynásobeno počtem stejně zpruzených zákazníků...

Už víte proč se investice do dobré webdesignové firmy vyplatí?

Další archívy

Archívy 08/2002 & 04/2003

machal.creativity.cz je weblog o webdesignu. Autorem je Martin Michálek.

rodina

otec a matka

bráchové

stálý obsah

2 1 Layout:


Na stránce je použita technologie XHTML+CSS, používejte ji také, nebuďte prasata.

Bloguju přes EasyBlog Lite.

Hostuje Impello.

RSS Feed.

 
[CNW:Counter]