machal.creativity.cz - Martin Michálek

Archív weblogu

27. 5. 2003

21:55 Pixyho nový blog Mnohem lepší! Akorát ty :hover efekty na odstavcích, které mění barvu písma a zvýrazňují odkazy, mi příjdou jako když sedíte patnáct let u počítače a dostáváte halucinace. Trošku mě takové použití jinak dobrého nápadu zneuživatelňuje.

Pixy také (hlavně!) po svém průzkumu přeformuloval kaskádové definice českých fontů. Potvrzuje se, že žádná spolehlivá definice pro konkrétní font neexistuje a nejlepší je se smířit s tím, že vaše weby budou na každém stroji vypadat trochu jinak.

21:40 Typepad: To bude moc hezký blogovací systém TypePad je připravovaný blogovací systém od autorů publikačního systému MovableType, kteří pochopili, kde se schovávají šustící papírky. Asi nic pro vás — s verzí zdarma se nepočítá a i když nejlevnější verze bude podle autorů stát jako dvě návštěvy coffeeshopu, dva jointy bych za blog nedal. ;-)

Hlavní důvod, proč ovšem tento příspěvek vznikl, je ta překrásná čistota a jednoduchost a nevtíravost uživatelského rozhraní. Tohle se bude používat samo. Viz screenshoty.

22. 5. 2003

21:46 Kde to žije, tam je PNG. PNG je výborný formát pro uchovávání webové grafiky. Skvěle vymyšlený. Špatně implementovaný v prohlížeči, který do toho má sakra co kecat — MSIE.

Poslední dny se ve světové webdesignérské scéně zase PNG přetřásá. Nejdřív vykřikl do tmy Evolt.org, o fous lépe se mu dnes věnuje Zeldman, který konečně dává argumenty pro oči, nikoliv jen teorii o alfaprůhlednosti jako supervlastnosti PNG. Podívejte se třeba v Netscape 7 na obrázek vlevo nahoře na Macrabbit.com a zkuste si zarolovat nebo klepněte v rozumném prohlížeči na náhled obrázku na Panic.com. Dámy a pánové, tohle je alfa-průhlednost. Tak podepište petici, ať s tím Microsoft něco udělá.

21:33 A teď bude zase všechno CSS? Jen, co jsme si dokázali, že mít kvalitní kód webu s využitím CSS se vyplatí a umlčeli jsme několik kresličů, kteří na HTML měli generátory. Jen co se myšlenka dělání-webu-dobře začali šířit, zase se zastavuje jen v jedné rovině.

Neskáču totiž dva <div>y do výšky, když si prohlížím nové, rychlé, pěkně strukturované HTML/CSS layouty různých českých velkých webů (1, 2, 3) Je skvělé, že čeští kodéři nespí s tabulkami. Na zmiňovaných webech je vidět dost dobré práce na to, abych si ji dovolil kritizovat.

No, ale... nevím, jak vy, ale já neprohlížím weby jako kód, já je používám. Většinou vidím chaos, ve kterém se nemůžu vyznat. Vidím neschopnost využít maximum z technologie a umět prodat tu nejlepší žehličku bez nutnosti něco složitě studovat.

Čeští kodeři (nebo jejich projektoví šéfové) by měli přenechat design designérům, měli by povolat informační architekty, typografy, experty na použitelnost, přestat myslet v kaskádách a začít myslet pro uživatele. Prosím neplést si dobrým kód s dobrým webem.

15. 5. 2003

20:58 Dvě dobré fotobabky. Jestli sháníte dobré fotky z fotobank za babku, miřte na Photocase.de Stáhnutí tří fotek v tiskové kvalitě denně zdarma, další po vložení vašich fotek. A ještě starší, tentokrát maďarský kousek — Stock.Xchng.

První jsem našel u výborných 37signals. Mimochodem, hledají designéra. Máte na to jít pracovat do jedné z nejobdivovanějších webdesignových firem? Ehm... máte vůbec na letenku do Chicaga?

13. 5. 2003

21:14 Šmírujte uživatele vyhledávačem na vašem webu. Proč si myslím, že tento blog navštěvují jen webdesignéři a ehm... perverzáci? Protože moc dobře sleduju, co zadávají do vyhledávácího políčka. SVS odkazuje na Belamův článek How Search Can Help You Understand Your Audience, který se tématu užitečnosti výsledku uživatelských vyhledávaní věnuje.

Můžu potvrdit. Spolu s jednou cestovní kanceláří jen velmi jednoduše sledujeme vývoj vyhledávání a přízpůsobujeme pak jeho výsledkům obsah webu. Jen na základě těchto výsledků se nám daří získávat nové spokojené klienty. Procento uživatelů, které vám napíšou nějaké přání do kontaktního formuláře je velmi nízké. Ovšem lidí, kteří vám poskytnou cenné informace prostřednictvím pouhých dotazů do vyhledávače je spousty.

21:08 Poetická příručka. Jak je možné, že mi a tedy i vám zůstala utajená Příručka moderního webmastera a její weblog od Víta Dlouhého? (Našel jsem na Letem světem)

21:01 Pomozte Pixymu zmáknout české fonty. Pixy se ve své válce za lepší definice českých písem nevzdává a to je dobře. Moc dobře. Nyní vyhlásil Velký test fontů v prohlížečích. Prosím, nenechte se odradit nepříliš uživatelsky přívětivým rozhraním a místo dnešního stahování porna vyplňte jeho formulářek.

10. 5. 2003

09:59 Proč to sakra nefunguje...? Jelikož jsem byl poslední dobou spíše manager než kodér, musel jsem svůj striktní přístup ke kóderství vyhladit tak, že jsem dokonce ani nijak zvlášť nereagoval na hlášky typu „Debilní (Mozilla, Opera, Netscape, dokonce občas Explorer)... proč to nefunguje?” Jo, ladění CSS je pro začínající a mírně pokročilé vždycky oříšek, dokud si nevypěstujou vlastní metodu hledání chyb. Mám tady pár velmi stručných a obecných tipů, které vás možná přesvědčí o tom, že špatných prohlížečů je daleko míň, než kodéru se špatným přístupem.
  • Než začnete nadávat na CSS, ujistěte se, že upravujete stejný soubor, jako ten, jehož výsledky prohlížíte
  • Ujistěte se, že vaše (X)HTML, je validní. Prohlížeče už naštěstí nejsou pitomé a respektujou normy. Prožeňte validátorem i CSS předpis. Jeden překlep nebo mezera navíc může být příčinou vašich krvavých očí.
  • Pořád je něco špatně? Orámujte všechy prvky umístěním * { border: 1px solid red !important;} do CSS nebo konkrétní problémové prvky třeba .testred { border: 1px solid red } Oko vidí, oko není blbec a tímhle leccos odhalíte.
  • Pachatel nebyl stále vypátrán? Snažte se minimalizovat (X)HTML kód, dokud vám nezůstane nejjednodušší možný kód s chybou. Nezapomeňte na hlavičky (DTD atd.), ty mohou mít také vliv. Stejně tak postupně rušte nalinkované třídy a identifikátory. Jakmile vám zůstane jeden nebo kombinace více, který chybu dělá, podívejte se do CSS a postupně minimalizujte vlastnosti.
  • Ani to nepomáhá? Možná jste narazili na bug prohlížeče — chybu v interpretaci CSS. Odchylky v zobrazování mezi jednotlivými prohlížeči můžete částečně nastudovat z různých zdrojů na webu (1, 2, 3) ale stejně platí, že zkušenost je nenahraditelná. A teď si klidně tomu prohlížeči vynadejte, máte na to právo.

1. 5. 2003

17:45 Drobné změny v blogu. Každý si svátek práce představuje trochu jinak. Třeba já jsem k poslednímu dubnu ukončil zaměstnanecký poměr v ILT! (pokračuju jen na částečný úvazek) a dnešek jsem místo pobíhání za ženskýma a hledání vhodného stromu k jejich oblizování strávil kromě jiných pracovních témat i úpravami na weblogu.
  • Od nynějška používám EasyBlog Lite a jsem přesvědčen, že po odstranění některých nedodělávek bude sloužit dobře.
  • Změna systému přinesla i nové RSS, tak si prosím nastavte ty své čtecí stroječky na http://machal.creativity.cz/rss.xml
  • Drobných změn se dočkala i struktura menu a další.
  • Aktuální verze blogu je v testování. Pokud vaše oko spočine na nějakém nedodělku, dejte, prosím, vědět.

Další archívy

Archívy 08/2002 & 04/2003

machal.creativity.cz je weblog o webdesignu. Autorem je Martin Michálek.

rodina

otec a matka

bráchové

stálý obsah

2 1 Layout:


Na stránce je použita technologie XHTML+CSS, používejte ji také, nebuďte prasata.

Bloguju přes EasyBlog Lite.

Hostuje Impello.

RSS Feed.

 
[CNW:Counter]