Martin Michálek Martin Michálek  – 24. 9. 2016

Ležím doma, piju čajíčky a vypadá to, že druhý den WebExpo pro nemoc nezvládnu. Děsně mě to sákne, protože ten první byl vážně skvělý. Alespoň tedy na dálku posílám pár názorů a report z pátku.

Každý kdo organizoval nějakou akci, musí lidem z WebExpo štábu děkovat a smekat před nimi klobouk. Kromě volby hlavního sálu nevidím žádné zásadní problémy. Drobné nedostatky typu fronty nebo špatný vzduch v kině Lucerna jsou prostě daní za to, že akce může být v tak vynikající lokalitě. WebExpo Prague prostě patří do centra toho města co nosí v názvu.

Letos se organizátorům povedlo získat výborné zahraniční řečníky, ale i čeští byli skvělí. Duhý důvod, proč na WebExpo chodím jsou lidi a tam prostě není co zkazit. ;) Jen ten velý sál…

Velký sál Lucerny jako nádraží

Ve velkém sále bylo rušno, bohužel ale i během přednášek. Původně jsem se domníval, že by se problém dal vyřešit odstraněním stánků sponzorů, fotbálků a dalších míst, která jsou určená k povídání. Jenže hned na to jsem se sám nechal nachytat a během přednášky se zakecal na jednom z balkónků.

Lucerna je nepřátelská k přednáškám už z podstaty, architektonicky. Upozorňování návštěvníků myslím nic neřeší. Byť je to jinak nádherný prostor, tady by přednášky být neměly. Trochu se obávám, že skvělí zahraniční řečníci, které se organizátorům letos do Prahy povedlo dostat, si v tomto směru úplně nejpříjemnější zážitek neodvezou.

Pojďme se ale podívat, co jsem viděl.

Přednášky

Peter Morville – The Architecture of Understanding

Peter přišel s prezentací nabitou odkazy na další zdroje pro ty, co by se chtěli dostat do hloubky dnešní informační architektury. Myslím, že pro všechny UXáky to byla nutnost. Já si odnesl odkazy ke studiu a skvělé bonmoty typu:

Lubo Smid – How to increase your value as a developer

Lubo dále kromě obligátních technických dovedností akcentoval organizační schopnosti. A nejde to bez pořádné angličtiny. Čekal jsem ještě konkrétnější tipy, i tak to ale bylo fajn.

Andrej Kiska – There are just a few startups in the Czech Republic, but they are doing well

Andrej je velmi suverénní spíkr a poskytl perfektní vhled všem, kteří se neorientují, včetně mě.

Jan Kvasnička – Nejčastější chyby při návrhu mobilního a responzivního webu prakticky

Bylo tak narváno, že dovnitř jsme se nedostali, ale podle nadšených ohlasů z Twitteru se to Honzovi více než povedlo.

Publikum prostě na tipy z praxe a příklady z ČR slyší.

Martin Michálek – 10 praktických CSS3 a SVG řešení

Nevím jak moc to bylo vidět, ale už dlouho jsem si přednášku na velké akci takhle neužil. Děkuju organizátorům a všem, kteří přišli.

Tady jsou materiály. Na blogu budou postupně jednotlivá řešení vycházet rozebraná do detailů.

Mark Boulton – Design systems in difficult places

Design systém (ale třeba i UI knihovny, které se čtenářů Vzhůru dolů týkají více) nenasadíte ze dne na den. Je potřeba zanalyzovat organizaci a zjistit potřeby všech uživatelů. Změny tohoto typu je potřeba zavádět postupně, krok po kroku s pečlivým vyhodnocováním.

Jo, a věděli jste, že sdílíme 50 % DNA s banány!?

Lukáš Linhart – From Zero to Profit: Apiary’s Startup Lessons Learned

Velmi zajímavé bylo srovnání české a americké mentality jak ve vztahu k zaměstnání tak obecně. Příhody o tom, jak americký zaměstnanec jde den po chirurgickém zákroku do práce a trochu se ještě pod analgetiky motá. Nebo o tzv. „politické korektnosti“, která ve skutečnosti podle Lukáše není nic jiného než respekt k jiným lidem v – na rozdíl od nás – zcela nehomogenní společnosti.

Harry Roberts – Refactoring CSS Without Losing Your Mind

Tak jasně, že tohle byl vrchol dne. Kromě toho co už mi Harry napsal do krátkého rozhovoru pokryl CSS refaktoring od A do Z. Myslím ale, že z přednášky si mnohé odnesli i vývojáři v jiných jazycích.

Vu Hoang Anh – The price of not selling your company

Moc hezky připraveno a s vtipem odprezentováno. Ale stál jsem daleko a byl už unavený, takže vlastně pořád nevím proč to neprodali. :)

Přeju všem, ať se druhý den vydaří!