Jan Bien  – 22. 4. 2019

Honza Bien, lektor našeho školení WordPressu, vám v textu doporučí několik základních stavebních kamenů pro vybudování vlastního tématu vzhledu a to včetně frontendového devstacku.

Nejprve si ale pojďme ujasnit terminologii:

  • Téma vzhledu (theme) – celý balík souborů, který se stará o vzhled webu.
  • Šablona (template) – soubor v tématu vzhledu, který se používá pro vykreslení obsahu.

To bychom měli. Teď už pojďme na ta startovací témata vzhledu.

Minimalistická Laura

Pokud chcete začít úplně na zelené louce, lze to udělat s výjimečně malým tématem vzhledu laura1 od autora článku. To obsahuje jen nezbytné minimum. Zbytek už je na vás.

Většinou chce ale člověk začít se základnou, která už nějak vypadá, má v sobě frontendový devstack a už nějak předdefinované prostředí. A pokud ji člověk zároveň nechce vytvářet po svém, nabízí se využít některé ze startovacích témat.

Výhoda startovacích témat také je, že více „vedou za ruku“ a navádějí konkrétními postupy. Samotná dokumentace WordPressu zde autorům nechává hodně volnosti – nehodnotíme, zda je to dobře nebo špatně.

Sage

Sage od Roots má za sebou nejdelší historii. Odstartovala v roce 2011 stavěním na HTML5 Boilerplate a CSS frameworku Blueprint. Později využívá Grunt, Gulp nebo Bower. Pro čtenáře Vzhůru dolů může být zajímavé, že Sage zavádí frontendové novinky vždy jako první.

Poslední, devátá verze je postavená na následujících nástrojích: Webpack, NPM, Yarn. Má podpora ES6 a používá šablonovací systém Blade pro PHP.

Sage je pamětník, který ale velmi progresivně implementuje ověřené inovace. Sage o sobě na rovinu říká, že se zaměřuje na vývojáře, kteří už si nějakým vývojem prošli a vědí, co dělají – takové je totiž i tohle téma startovací téma vzhledu. Autor, skupina Roots, navíc patří mezi nejvýrazněji inovátory v komunitě kolem WordPressu.

Sage má asi největší podporu a komunitu – živé fórumGithub (2 200 commitů, 51 vydání, 190 přispěvatelů). Výborný je také ebook Theme Development with Sage, který rozhodně stojí za pozornost přinejmenším pro inspiraci, ať se Sage rozhodnete používat nebo ne.

Více na roots.io/sage.

Mythic

Podobně jako Sage je Mythic určený pokročilejším autorům webů. Jeho výhodou je méně závislostí, díky čemuž do něj člověk více vidí.

Autor Justin Tadlock je v komunitě velmi známý: napsal knihu o vývoji pluginů pro WordPress, je autorem pluginu Members nebo frameworku Hybrid core.

Frontend je postavený na populárním devstacku Laravel Mix postaveném kolem Webpacku. Nevymýšlí tak kolo a nabízí již existující dokumentaci a komunitu.

Také je zde potřeba poznamenat, že Mythic ve světě WordPressu nabízí konečně moderní PHP. Viz například Container nebo pokročilý systém Views, kde je pěkně vyřešené posílání dat do šablony. Nepoužívá šablonový systém (žádný Blade, Twig…) a vývojář píše přímo PHP. Justin Tadlock k tomu říká, že vybral „The WordPress Way“.

Více na themehybrid.com/themes/mythic.

Underscores neboli _s

Tohle téma se bude líbit začátečníkům. Neobsahuje frontendový devstack, jen výchozí CSS soubor. Je tedy nejméně inovativní, ale také nejjednodušší pro pochopení.

Je základem výchozích wordpressových šablon Twenty. Stojí za ním společnost Automattic, která vládne celému WordPressu.

Z Underscores vychází také Gutenberg theme, plně podporující nový editor, na kterém se zatím pracuje.

Více na underscores.me.

WP Rig

Přijde mi zajímavá hlavně některými nápady – byť se mi zdají nedotažené – například podpora CSS uvnitř body nebo přednačtení frontendových prvků.

WP Rig je postavený na Gulpu. Template system je opět klasické PHP. Je dobré vědět, že nemá psanou nápovědu – jen video kurzy.

Více na wprig.io.

Univerzální témata vzhledu

Pokud má vývojář či vývojářka nízký rozpočet a tedy nedisponuje prostorem pro otevírání editoru a psaní kódu – prostě když chce jen nahodit šablonu a spustit web – hodí se (kromě výchozích WP témat Twenty) univerzální témata vzhledu:

A zmínil bych minimalistickou Exhale (od již zmíněného Justina Tadlocka), která je postavená na tématu Mythic.