Rychlejší a přesnější analýza logů s Weblog Expert

4. srpen 2006, 12:23 Kategorie: Webova-analytika

Populární nástroj na rychlou analýzu serverových logů je v beta verzi 3.7 zase o kus lepší. Pojďme si jej “na koleně” vylepšit ještě více.

Jste-li vlastníkem serverových logů vašeho webu a chcete rychle zjistit nějaké údaje o jeho návštěvnících, Weblog Expert vám velmi dobře poslouží. Není sice tak komplexním analytickým nástrojem jako třeba Google Analytics, ovšem například v kombinaci s Appetizerem od ClickTracks lze již leccos vysledovat. A hlavně: je levný.

Weblog Expert

Nevíte-li o analýze logů s Weblog Expert vůbec nic, zkuste tento můj starší článek pro Dexus hosting.

Pokud jste někdy zpracovávali větší log (několik desítek MB) na běžném kancelářském stroji, víte, že WeblogExpert měl na rozdíl od konkurence trošku problémy s rychlostí a práci s pamětí. Ve verzi 3.7 beta programátorský team tyto parametry vylepšil. Na mnou testovaném souboru byl rychlejší přibližně o čtvrtinu.

Definice českých robotů

Autoři v každé nové verzi aktualizují soubor s definicemi robotů. Ten má však stále mezery, co se týká našich lokálních podmínek. Máte-li zájem stáhněte si můj Spiders.cfg, který obsahuje poslední autorskou verzi spolu s mým rozšířením.

Databáze měst a organizací

Chcete vědět, z jakých měst a organizací vám návštěvníci chodí? Může se to hodit pro cílení reklamy. Weblog Expert vám to umožní, když si doinstalujete patřičné databáze z jeho webu.

Weblog Expert pak umí roztřídit návštěvnost i podle států USA. Funkce je to pro české weby málo použitelná, ale dobře se z ní staví oslí můstek k otázce do diskuze: Co může znamenat, když drtivá většina amerických návštěvníků vašeho českého webu pochází z Kalifornie?

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. Michal Till, 04. 08. 06, 16:25, #

    Na dnešní poměry je to podle mě málo, možná tak na základní zpětnou analýzu logu. Zdarma jsou docela slušné phpMyVisites, a mezi nimi a Weblog Expertem není zas tak velký příkop, zvláště ve srovnání s Lite verzí. Nehledě na to, že Analytics je nově k dispozici ihned pro Adwords inzerenty, AFAIK, ale i kdyby ne, za $3 si můžete sehnat na pozvánku na eBay.

  2. Radim Smička, 04. 08. 06, 22:00, #

    Weblog Expert již používám celkem dlouho a za ty peníze to rozhodně stojí. Je to hodně rychlé – 2GB log to na mém Athlonu 3000+ zvládne asi za 3 minuty, hlavně to hrabe na mém pomalém hardisku, takže myslím, že to 3.7 moc nezrychlí.

    Google analytics se s tímhle nedá srovnávat :), jak třeba v Analytics zjistíte 404 nebo jiné kódy serveru. Analytics určitě není špatné, ale na celkový přehled o webu, který jsem nikdy neviděl bych vždy použil analýzu logu.

  3. Petr, 06. 08. 06, 22:52, #

    No v GA je velká výhoda na reporty efektivnosti reklam a podobně. Oproti zjištění tomu zjištení 404 je k ničemu ;)

  4. Martin Kopta, 07. 08. 06, 14:26, #

    Petře, obávám se, že srovnáváte jablka s hruškovicí. Když potřebujete zjistit něco o chybových stránkách, tak vám bude jedno, že GA nabízejí možnost analýzy kampaní.

    Na druhou stranu pořád nechápu, proč by GA nemohly analyzovat i chybové stránky… Je to jen otázka implementace.

  5. Martin Michálek, 07. 08. 06, 17:37, #

    Martine, máš pravdu. Člověk by musel vypít hodně hruškovice, aby našel některé vlastnosti reportů Weblog Experta v Google Analytics a naopak. ;-)

    Ale vážně: Weblog Expert vám řekne odpovědi i na další otázky, při kterých Analytics mlčí: kam a jak často chodí roboti vyhledávačů, kolik času stráví uživatel průměrně na webu a díky docela dobrým filtrům si rychle zjistíte, co potřebujete atd. Dlouhodobě pak člověk ocení, že je vlastníkem zdrojových dat a nesvěřuje je cizí firmě.

    Jak GA, tak WE mají bezpočet výhod. Nejlepší je kombinovat jejich dobré stránky.

Komentáře jsou uzavřeny