Zasytí předkrm od ClickTracks gurmány navyklé Google Analytics?

25. duben 2006, 22:36 Kategorie: Webova-analytika

... a vítězkou v soutěži o nejvíce hýčkanou profesi za rok 2006 je webová analytika.

Konkurence je krásná věc a po uvolnění slušného nástroje pro analýzu návštěvnosti webů, Google Analytics, reagují agilní ClickTracks se svou desktopovou ochutnávkou pod jménem Appetizer. Obojí zdarma. Pojďme si je porovnat z hlediska vlastnosti, která definuje moderní webovou analytiku.

ClickTracks Appetizer toho oproti Google Analytics a placeným verzím ClickTracks moc neumí, ale z mála ždíme maximum a hlavně ví, že útočit se má na soupeřovu slabou stránku. Tou je u Google Site Overlay. Ta samá vlastnost figuruje v ClickTracks pod názvem Navigation Report (jak to hezky říci česky?). Nechme mluvit obrázky:

Google Analytics

Zatímco GA zobrazuje absolutní počet kliků u jednotlivých odkazů a na vyžádání pak také relativní vyjádření v procentech a konverzní poměr uživatelů, kteří takto klikli, …

ClickTracks

… ClickTracks kromě přehledného procentuálního zobrazení umožňuje díky velké množině štítků například odlišit, jak klikají uživatelé obecně, příchozí ze Seznamu, Google a Centra jako na tomto obrázku.

Google Analytics navíc neumí vyhodnocovat klikací mapy, formuláře a další velmi časté součásti moderních webů.

Nevím, jak souboj analytických nástrojů bude probíhat dále. Jisté však je, že my se budeme mít dobře a že ClickTracks udělali krok pro to, aby jim Google neutekl. Navigation Report v Appetizeru budu používat namísto Analytics.

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. Jan Brašna, 27. 04. 06, 20:03, #

    Souhlas, i když někdo ty služby třeba ani nevyužije, určitě následně vytěží leccos z konkurenčního tlaku. CT A se pokusím vyzkoušet co nejdříve, alespoň forma jejich prezentace je poměrně navnazující.

    Site Overlay – Překryv sídla? :)
    Navigation Report – Navigační zpráva? :))

  2. Martin Michálek, 27. 04. 06, 22:22, #

    Překryv sídla je dobrý. :-) To zní jako práce pro klempíře a pokrývače.

    Mě zatím napadla jen navigační statistika ve vrstvě. Huh.

  3. Martin Kopta, 28. 04. 06, 13:52, #

    Když jsme u těch baráků, co třeba “průchody stránkou” a “přehled navigace”?

  4. PVD, 28. 04. 06, 22:52, #

    Omlouvám se za menší odbočení od tématu, ale chci se zeptat zda najdu někde postup jak vůbec celý program zprovoznit. Nevím totiž jaké log soubory program potřebuje… Děkuji předem za jakoukoliv odpověď.

  5. Yuhů, 29. 04. 06, 22:58, #

    [4]: Program potřebuje logy, což jsou soubory, které se normálně vyskytují někde na webovém serveru. Získáte je tak, že oslovíte provozovatele svého hostingu, aby vám logy poslal nebo raději zpřístupnil nějakou možnost jejich stahování. Na bezplatném hostingu (sweb, webzdarma apod.) zpravidla logy k dispozici nejsou.

  6. Misha, 30. 04. 06, 01:04, #

    Mysím ale, že právě to, že program pracuje s logy, je i jeho největší nevýhoda. Stahování logů o velikosti desítek a stovek MB na lokální disk je u více navštěvovaných webů nemožné, zbývá jen instalovat program na server a zde s ním pracovat přes terminál, což ale také není dvakrát pohodlné.

  7. Misha, 30. 04. 06, 01:04, #

    tyjo, tady už je první máj :) kde se stala chyba ?:)

  8. Martin Michálek, 30. 04. 06, 19:28, #

    Misho, nevýhoda to samozřejmě je, ale u naprosté většiny webů velikost měsíčních logů dosahuje řádk jednotek či desítek MB. Výhodou je, pokud je pro vás důležité zůstat majitelem dat a neposkytovat je další osobě, což v případě takového Googla Analytics děláte. Těch rozdílů mezi analýzou logů a pomocí JavaScriptu je hodně a chtělo by to asi zvláštní článek :-)

  9. PVD, 30. 04. 06, 20:10, #

    Děkuji moc za vysvětlení. To jsem si myslel. Bohužel u jednoho serveru nemám přístup k log souborům (zkusím si o ně říct) a u druhého mám jen za posledních pár dní, což je podle mě málo.. :-(
    Přesto děkuji.

  10. Misha, 30. 04. 06, 21:25, #

    [8] tak to asi bude problém v tom, že používáme IIS – W3C Extended log format dosáhne při tisíci návštěvnících hravě 10 MB za den.

    Nicméně ten článek bych uvítal, taky v tom nemám úplně jasno. V Google Analytics je pro mě nejzajímavější e-commerce tracking, který jinde zdarma není, takže mám volbu buď svěřit data, nebo nepoužívat, což by ovšem byla škoda.

    Site overlay ani Navigation Report mi tak jako tak nedaly zatím žádnou použitelnou informaci, nějak nezvládají stránky s parametry a Site overlay navíc češtinu.

  11. Martin Michálek, 01. 05. 06, 16:17, #

    Navigation Report stránky s rozumnými parametry rozeznává, nevím ovšem, jaký je jeho vztah k logů z IIS.

    Měl by vám o každé jednotlivé stránce říci, jaká je její schopnost udržet návštěvníka na webu (% exit), tudíž jak kvalitní je její obsah. U každého jednotlivého odkazu se pak dozvíte, jestli nepodceňujete nebo nepřeceňujete jeho význam atd. atd.

    Krása tohoto typu statistiky je v jeho vizuální prezentaci—nemusíte nic složitě nastavovat a počítat. Prostě vložíte logy a pak už jen simulujete chování uživatele.

  12. Martin Kopta, 02. 05. 06, 16:14, #

    [10, 11] V Dobrém webu běžně analyzujeme i logy za půl roku a déle pro projekty Internet Infa a našich dlouhodobých klientů. Analyzujeme je na obyčejných stolních počítačích a noteboocích. Je ovšem nutné z logů nejdříve odfiltrovat záznamy, které se pro analýzy nevyužijí. Například vás nebudou zajímat požadavky na obrázky, styly a skripty a dotazy robotů.

    Site overlay byl hlavním důvodem, proč jsme ClickTracks kupovali. Když potřebujeme klienta přesvědčit o nutnosti změny rozložení a vizuální prezentace prvků na stránce, tak neznám nic lepšího.

    U Navigation reportu oceňuju především síťovou reprezentaci, kterou pomocí Analytics ani ClickTracks neřeším. Na Analytics se mi ale líbí, že přidáním jednoho řádku do konfigurace lze sledovat i přechody na cizí weby (z logu nevyčtete).

  13. Misha, 02. 05. 06, 17:53, #

    [12] Martine, a jak ten log filtrujete? Resp, máte nějaký jedoduchý nástroj, jak si s ním poradit? IIS mi nedovolí právě ty věci o kterých píšete nelogovat, dají se tam nastavit jen nedůležité věci.

  14. Martin Kopta, 02. 05. 06, 21:52, #

    Jedním příkazovým řádkem se pomocí grepu dají podle regulárního výrazu odstranit řádky z logů (případně uložit do nových souborů, nebo jednoho). V DOSu to dobře funguje s UnixUtils (http://unxutils.sourceforge.net/).

Komentáře jsou uzavřeny