Radost jménem @font-face

23. říjen 2008, 23:20 Kategorie: Webdesign

Již brzy vydaný Firefox 3.1 bude s největší pravděpodobností podporovat CSS vlastnost @font-face a tím mi právě začaly Vánoce.

Vkládaná (embed) písma totiž nejsou další z těch hezkých nových vlastností prohlížečů, kterých si sotva všimnete a za dva roky zjistíte, že je docela milé je využívat. Nikoliv. Využívání fontů je součástí podstaty webdesignu a @font-face měly všechny ty zatracené prohlížeče podporovat už pěknou řadu let.

@font-face v Safari  a Firefoxu
Srovnání stránky s vkládanými fonty v Safari 3.2.1 a Firefoxu 3 na Windows. Hádejte, který podporuje @font-face :)

Vlastní fonty — k čemu vlastně?

Když jsem v jedné učebně Ostravské univerzity před 11 lety vytvořil svoji první HTML stránku, měl jsem obrovskou radost, že díky Netscape Composeru můžu na některé části stránky zvolit font Verdana a na jiné Times New Roman. Radost mi zkazilo zjištění, že Verdana na počítači mého prvního klienta jaksi nefunguje. Tak začal můj boj s nesystémovými fonty.

Potřeba vkládat vlastní fonty je přitom naprosto jasná, přirozená a nesouvisí s webem. Lidé se chtějí vizuálně odlišovat,  webdesignéři chtějí dodržovat vizuální styl organizací pro něž pracují a uživatelé by jistě uvítali fonty, které se dobře čtou bez ohledu na operační systém jaký využívají.

Proč tedy nejsou samozřejmostí?

Některé z důvodů proč se tak dosud nestalo se myslím překrývají s množinou „obecných námitek proti pokroku internetových technologií”. Pojďme si je zkusit z legrace vyjmenovat:

  1. Nevyjasněná autorská práva — ano, na internetu stále žijeme v autorské džungli a možnost stáhnout jakýkoliv komerční font nahlédnutím do zdrojového se bude zlobivým teenagerům líbit. Ale přátelé - stahovat obrázky z cizích webů je stejným porušením autorských práv. Vsadím se, že se naopak najde řada prozíravých typografů, kteří nabídnou bezplatně k širokému užití dobré fonty pro web.
  2. Nejednotná standardizace a ne-podpora v prohlížečích — těmi se už snad ani nemůžeme trápit. Více v článku dále.
  3. Obavy o bezpečnost — někteří zlí lidé mohou do souborů s písmy vkládat škodlivé kódy. Nevídané! Ale proč se nimi dělat, když to jde jednodušeji.
  4. Obavy z „amaterizace typografie” — někteří ctihodní typografové mají strach, že nezodpovědní amatéři zahltí svět svými blogy vysázenými v Comic Sans a do roka tu máme estetický Armagedon.

V zajetí hacků: FIR, sIFR a FLIR na scéně

Zbraně jako náhrada nadpisu obrázkem, pak trošku přístupnější náhrada nadpisu obrázkem na pozadí (FIR), generováním nadpisů na serveru (naposledy FLIR) byly předvojem zatím nejlepšího řešení, kterým je sIFR.

Všechny tyto „hacky” a nervydrásající práce s nejlepším z nich jsou však pouze výrazem zoufalého boje webdesignérů s typografií na webu.

Sám Mike Davidson, jeden z autorů sIFRu, říká: „Ačkoliv dnes sIFR umožňuje lepší práci s písmem, určitě není řešením pro příštích dvacet let”. Tím by však mohlo být @font-face.

@font-face zachráncem s nejistou podporou, ale nadějnou budoucností

Díky CSS vlastnosti @font-face prostě nadefinujete cestu k nějakému souboru, který obsahuje vybraný font, a na stránce jej pak použijete. Díky hodným prohlížečům se pak font zobrazí všem lidem na světě stejně.

V CSS pak definice vypadá asi takto:

@font-face {
    font-family: MujFont;
    src: url('MujFont-Roman.otf');
}

h1 { font-family: MujFont, sans-serif; }

Současná podpora @font-face v prohlížečích je ke dnešku velmi různorodá:

Standard webových fontů bude další velkou prohlížečovou bitvou. Připravme obvazy.

Netěšme se proto předčasně — uplyne pár měsíců, než @font-face budeme moci s obezličkami různých hacků začít používat napříč prohlížeči a bude trvat roky než se obejdeme i bez nich. Pod svůj vývojářský vánoční stromeček si k ukrácení čekání budu přát alespoň bezchybnou verzi sIFRu.

Pokud vás zajímá další informace na téma fonty a webdesign, podívejte se do patřičného štítku v mých Delicious.

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. VfB, 24. 10. 08, 07:06, #

    a opět je největší překážkou Microsoft, který háže používání font-face klacky pod nohy, prostě starého psa nové kousky nanaučíš

  2. tomas, 24. 10. 08, 12:35, #

    >> Aktuální stav podpory Opery se mi nepodařilo zjistit

    ??
    Zadal jsem do googlu “font-face opera”:

    http://ajaxian.com/archives/webkit-joins-opera-with-font-face-support

  3. Martin Michálek, 24. 10. 08, 13:47, #

    tomasi, bravurní použití Google :-)

    Ten rok starý článek jsem četl. Opera v té době podporu @font-face plánovala, pak od ní ustoupila a v aktuální verzi 9.61 jej nepodporuje.

    Důvody se mi nepodařilo najít, ale docela mě zajímají, když Hakon ještě před rokem patřil mezi nejsilnější hlasy popularizující @font-face.

    Opera “webfonts” umí jen ve zvláštní verzi sestavené ke splnění testu Acid3.

  4. Yuhů, 25. 10. 08, 22:14, #

    Je otázka, jak to bude s češtinou. Vlastní fonty už se daly na stránkách používat před sedmi lety, ale udělat EOT nějakého českého fontu bylo tehdy velmi obtížné.

    Paradoxní je, že kvůli masivnímu rozšíření Internet Exploreru (4, 5, 6) se tehdy daly EOT fonty používat s větší podporou než dnes. Tehdy to bylo přes 90 procent podpory, dnes je to něco málo přes padesát. V tomto kontextu ty Vánoce moc nechápu. Prostě se vrátíme k devadesáti procentům podpory, ale to už tu jednou bylo.

  5. msgre, 27. 10. 08, 09:49, #

    Martine, pridej si do delicious dalsi zajimavy odkaz: typeface.js

    Javascript dynamicky nahradi zadane bloky < canvas >em a vykresli do nich text tvym fontem. Ten je ale nutne predem prevest z TTF podoby do JSON.

    Mrkni na to, je to zajimave!

  6. Martin Michálek, 28. 10. 08, 15:14, #

    @Yuhů: V letech 2001-2003, kdy měl IE s EOT 90-ti procentní podíl na trhu, jsme měli myslím trochu jiné starosti než dobrou typografii. :)

    @msgre: Typeface neznám, ale vyzkouším. Vypadá zajímavě hlavně proto, že přebírá formátování textu z CSS, což je největší nedostatek sIFRu.

Komentáře jsou uzavřeny