Z dobrého kodéra špatným projektovým vedoucím

14. listopad 2007, 10:34 Kategorie: Mimo

Asi před rokem jsem si zjistil, že se kolem mě potuluje spousta osamělých projektů, které chtějí být řízeny. HTML a CSS pro mě bylo už v té době dlouho dobou vyčerpané téma. Nedá se nic dělat, svět mě nepotřebuje jako kodéra. Budu projektovým manažerem!

Pro technicky zaměřeného a komunikačně nijak výjimečně vybaveného člověka není takový přechod úplně přirozený. Věřím, že potkal nebo potká celou řadu z vás. Jak se vyhnout chybám, které jsem za poslední rok nasekal?

Kodér a zároveň projektový manažer? Raději ne

První problém pro mě byl přestat pracovat s CSS a HTML. Zbavit se jakékoliv své oblíbené technologie a přestat psát řádky kódu mi trvalo měsíce, ale teprve, když jsem se i jednoduchou kodérskou práci přinutil delegovat, byl jsem schopen projekt vnímat z potřebného nadhledu.

Lidé jsou tím méně technologicky zdatní, čím více to sledujete

Docela dlouho jsem měl poněkud machovský pocit, že kodéři, kteří na projektech pracují, jsou pomalí a nekvalitní. „To si to raději udělám sám.” Ve chvíli, kdy jsem si zakázal pohled do zdrojového kódu a začal hodnotit výsledky, nikoliv postupy, jsem si ušetřil spoustu starostí.

Projekty tvoří lidé, ne ukazatele

Asi každý technokrat začne při vedení projektů počítat nejrůznější ukazatele – obklopí se tasklisty, milníky, Ganttovými grafy a hromadou softwaru. 80 % na řízení projektu je ovšem komunikace s lidmi. Dnešnímu projektovém softwaru (Basecamp) se dá obstojně propadnout, ale ten nezaručí, že stihnete termíny. Zatím spíše tuším než dokážu realizovat myšlenku, že každá hodina strávená komunikací uvnitř projektového týmu ušetří dvě hodiny nad projektovým sofwarem.

Svůj boj s projektovým řízením jsem zatím nevyhrál, ale dneska už vím, jak pravdivý je jeden z bonmotů o projektovém řízení: „Neexistují dobří projektoví manažeři – pouze ti šťastní.”

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. tiso, 14. 11. 07, 13:45, #

    Pravda, čo dodať? Snáď len že projektový manažér by najprv mal vedieť zmanažovať sám seba…

  2. mIREK, 14. 11. 07, 17:05, #

    Mno víceméně než souhlasím. Já bych přidal ještě několik postřehů.

    Nikdo nechce psát podrobná projektová zadání. Tak podrobná kde by se vše dopředu logicky rozebralo, ujasnil se počet šablon, možnost všech možných stavů atp.
    Je to opruz, člověk už chce tvořit něco dělat, zaměstnat svů tým a ne věnovat, hodiny, ale spíše dny domýšlení něčeho jen na papíře…

    Postupem času se mi ukázalo, že pokud je dopředu sepsána takováto studie, projektové zadání, pojmenujme-li to jakkoli, tak ve finále se ukáže že čas strávený na tomto se rovná desetinásobku (ano 10x i více) času ušetřenému při vlastní realizaci…

    Jak někdo shrnul na přednášce Seznamu o Projektovém managementu. Pravidlo že posledních 20% trvá jako předchozích 80% práce, je bohužel pravdivé...

    Zde se dá ocenit právě dobře zpracovaná projektová analýza a předejít občas i k dohadům s klienty co jak bylo zamýšleno atp.

  3. Martin Michálek, 14. 11. 07, 18:43, #

    [2] Otázkou je, jaká míra podrobnosti je u specifikace nutná v závislosti na složitosti projektu.

    U malých projektů pro 3-5 lidí jsem vždy sepisoval jen to nejnutnější. Podrobnosti pak jen pro část práce těch lidí, se kterými se nevídám osobně. Sporné body se z velké části daří smazávat pomocí prototyp.

    Na drouhou stranu: být v týmu významně více lidí, asi s podrobnou specifikací váhám méně.

  4. mIREK, 14. 11. 07, 23:48, #

    [3] Mně spíše šlo o větší i složitšjčí projekty, které sice realizuje byť jen 3-5 lidí, ale pokud jde o práci zabírající více jak měsíc, kdy se fáze vývoje budou prolínat a nejde čistě o kontinální projekt bych s podrobnější studií neváhal a spíše jí vyžadoval…

    Pokud jde o nějaký běžnější projekt s celkovou realizací do 2-3 týdnů, se kterým má již tým zkušenosti je možné postupovat jak navrhujete/navrhuješ... Pokud je tým sehraný, může se ušetřit vcelku dost času…

  5. Jirka Wetter, 21. 11. 07, 08:55, #

    Zaujala mě zmínka o BaseCampu, kterému se “dá propadnout”.
    Mám s ním nějaké zkušenosti a můžu říct, že mě vůbec nenadchnul. IMHO je to všechno možné, jen ne kvalitní aplikace na trackování projektů. Osobně bych za jeho používání neplatil, spíše bych se porozhlédl po jiné alternativě (nebo si za ušetřené finance nechal napsat něco na míru :)

  6. Martin Michálek, 22. 11. 07, 16:59, #

    [5] Nemyslím, že by to bylo až tak špatné ;-) Pokud jste zvyklý na MS Project, asi budete mít v hlavě asi trošku jiný obraz o projektovém software.

    BaseCamp nutí k určitému typu práce, který třeba mě naprosto vyhovuje – méně grafů a více komunikace. V článku jsem ho zmiňovat proto, že je sice fajn, ale nenahradí běžnou mezilidskou komunikaci.

Komentáře jsou uzavřeny