Jak začít podnikat na webu, když jste mladí, progresivní a ... chudí?

26. červenec 2007, 16:57 Kategorie: Webdesign

Upozornění: v článku padnou slova jako YCombinator, YEurope, startup, Upgradr a web2.0. Pokud je vám více než 27 let, v jeho čtení raději nepokračujte a jděte do trafiky pro svůj výtisk magazínu Euro.

Studujete, máte web2.0 nápad, chybí peníze a banka vám nepůjčí? V USA od toho mají YCombinator, který hledá zajímavé projekty a jejich mladé tvůrce pak finančně a všemožně jinak podporuje.

Rakušené se toho nápadu chytli a od té doby se i české studentské projekty mohou přihlásit do YEurope. Docela obsáhle se o své účasti rozepsal Antonín Hildebrand, jehož tým se letos YEurope zúčastnil s projektem Upgradr. “YC si vybírá nadějné týmy typicky 2 až 3 mladých podnikatelů-programátorů, kteří mají nápad a potenciál vytvořit úspěšný produkt. Výběr probíhá ve formě výběrových řízení, které jsou organizovány dvakrát do roka.”

Podle toho, co Tonda říká, to ve světě na vysokých školách vře webem 2.0: “Sleduji scénu webových startupů v posledním roce docela pečlivě a jsem přesvědčen, že roste i nová generace webových vývojářů a klidně ji nazvěme generace2.0. Nevím, kde tito lidé žijí, ale bál bych se, že z 95% v USA.” Nicméně Čechům by mohlo dodat sebevědomí, že Upgradr se dostal až do užšího výběru. “YE není charita – je to byznys, který se řídí podle trhu. Naučte se tedy sledovat webový trh a zkuste předvídat co bude dál. Čtěte anglické blogy a RSS kanály o webovém podnikání. Začít třeba můžete na YCombinator News a postupně si přidávat další zdroje jak na ně budete narážet.”

Aktivity Y-společností jsou vzpruhou mladému podnikání, proto se velmi těším na projekty, které se koncem roku budou objevovat v české obdobě – soutěži Startup roku.

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. Misha, 26. 07. 07, 18:33, #

    ehm, dneska je poslední den,kdy jsem ten článek mohl přečíst :)

    ale moc nechápu to, proč tuhle startup scénu spojuješ s vysokými školami? S mých zkušeností s akademickým světem je vysoká škola a povinnosti s ní spojené přesně to, co člověka v podnikání brzdí...

  2. Jan Horna, 26. 07. 07, 19:22, #

    A kdyz je mi vice nez 37 let? .. co pak?

    Jinak zajimave tema, skoda, ze vetsina ceskych zdroju o webu 2.0 je takova polovicata

    Pokud se mylim, uvitam, kdyz mi poslete linky.

  3. Ondra, 26. 07. 07, 21:01, #

    To Misha: Naprostý souhlas. U nás na vysokých školách nám do hlavy cpou jen blbosti namísto užitečných a praktických věcí. Potom člověk zjistí, že čas který by mohl věnovat budování něčeho, co má smysl stráví všemožnýma blbostma, které nikdy nikde nepoužije (možná tak akorát u zkoušky)

  4. Kaderas, 26. 07. 07, 21:03, #

    První odkaz by stál za malou úpravu..

  5. XcoRpi, 27. 07. 07, 07:29, #

    Ondra :Celé VŠ učivá sú položené na hlavu. Veľa teorie, minimum praxe…

  6. Filosof, 27. 07. 07, 09:30, #

    [1][3][5] Ovšem to předpokládá, že vám VŠ nedává dostatek času na vlastní praxi. FI MUNI nám naštěstí ten čas poskytuje :-)

  7. Martin Michálek, 27. 07. 07, 09:47, #

    Misho [1], co si vzpomínám, tak kdybych méně vysedával po hospodách a nebyl líný, mohl jsem na VŠ klidně mít dvě firmy. :-)

    Michal Valoušek mi včera ještě připomenul jednu zajímavou věc hodicí se jako příklad kooperace podnikatelské a vysokoškolské sféry – ostravský Vědecko-technologický park.

  8. Richi, 27. 07. 07, 10:24, #

    Myslím že když je někdo mladý a šikovný nemusí hledat investice až tak komplikovaně. Stačí napsat někde do diskuze třeba na Lupu nebo na jakpsatweb a jiste se najde spousta investorů. Každý podnikatel nebo firma jiste rád podpoří začínající zajímavý projekt který vypadá perspektivně. Kdyby někdo přišel za mnou s dobrým nápadem, není problém investovat řádově desetitisíce, a to jsem jen malý český podnikatelíček :-)

  9. Martin Michálek, 27. 07. 07, 12:04, #

    Richi, nemyslím si, že Y-společnosti představují komplikovaný způsob hledání investice. Když si představíte, co všechno vám nabídnou, když vás vyberou a jaké zkušenosti získáte, když vás nevyberou, je to jedna z méně komplikovaných možností.

    Naopak, vzhledem k cílové skupině, mi jako velmi komplikované přijde hledání investora na Jakpsatweb nebo Lupě.

  10. Misha, 27. 07. 07, 12:39, #

    všechny ty Y-projekty jsou hlavně zdrojem kontaktů, zpetné vazby a dalšího know-how. O ty samotné peníze jde sice až v první řadě, ale určitě je lepší mít půl mega z nejakého inkubátoru a související služby, než mega od banky a nic k tomu.

    [7] my jsme firmu rozjeli na VŠ, ale byl jsem rád, že jsem v jednadvaceti mohl vypadnout a dodělávat zbytek dálkově. Ty tříleté bakalářské programy jsou ve většině oborů tak akorát, nemám pocit, že by člověku ty další roky mohly dát něco smysluplného a hlavně to zabírá obrovské množství produktivního času – který se v jisté fázi podnikání stane tím nejcennějším, co člověk má.

    VTPO je super, stejně tak jako další programy podpory podnikání (nejrůznější podnikatelské inkubátory a technologická centra při VŠ). Je to ukázka toho, že ta infrastruktura pro začínající podnikatele tady je a je dostupná i těm, kdo si netroufnou jít do světa pro Y-funding. Ostatně, právě příští týden stěhujeme kanceláře do jednoho podobného sídla.

  11. Jan Brašna, 30. 07. 07, 18:18, #

    Na VTPO si sami docela posteskli, že ani rozumného vývojáře nedokážou z VŠBTU vytlouct, a jejich přednášky jsou dobrovolné a podle toho vypadá účast.

  12. markonius, 01. 08. 07, 15:23, #

    Podle mě je význam Web 2.0 přeceňovaný, jistěže nějaký význam to má, nějaké web 2.0 aplikace občas používám, ale především se budu bavit o GMail a asi prakticky linked.com. To jsou dva projekty co mám opravdu rád. Jinak nějak ten zbytek nepobírám.

    Co se týká YCombinator, tak poskytuje opravdu drobné. Investor co mi dá 10.000 USD se pro mě může jít zahrabat, to nejsou prachy. To je spíš limit kreditky.

    Zakládat firmu za každou cenu je podle mě bezvýznamné, v dnešní práci člověk při popíjení čaje vydělá v pohodě 30.000 – 50.000, takže podnikání podle mě má význam ve chvíli, kdy budoucí příjem je tak minimálně 100.000, případně je třeba 10.000 ale s tím, že do projektu se musí investovat minimum času. Většina webdesignérů vám ráda napíše, kolik jejich projekt vydělává a kolikrát hodinová mzda vyjde 30-50 Kč / hod.

  13. Ondřej Bach, 07. 08. 07, 11:10, #

    Děkujeme diskutujícím za podněty. Níže je naše stanovisko k hlavním dotazům. Pokud byste měli jakékoliv dotazy nebo připomínky, neváhejte se nás zeptat. Kontakty vč. formuláře najdete na www.startuproku.cz.

    Soutěž Startup roku vychází z již existujících zahraničních soutěží a nijak se od nich dramaticky neliší. Naopak, většina soutěží bývá tvrdší a nekompromisnější. Troufáme si tvrdit, že na „české poměry“ jde o unikátní soutěž.

    Soutěž je spojena s VŠE, protože škola poskytne prostory a zázemí pro uskutečnění soutěže.

    Zkuste dnes získat 500 000 Kč, když jste studentem. Pokud máte příjem 25 000 Kč a výše, možná se vám to podaří, ovšem nezapomeňte, že budete muset platit úroky od 8 % výše a těch 500 000 Kč ještě musíte splácet. V soutěžích tohoto typu toto vyměníte za podíl investora ve společnosti. Ale je pravdou, že každému vyhovuje něco jiného. Navíc v soutěži Startup roku není investice limitována 500 000 Kč, pokud se v průběhu realizace ukáže, že jde o velmi dobrý záměr, který potřebuje vyšší počáteční investici.

    V soutěžích tohoto typu nejde jen o peníze, jak se může zdát, ale hlavně o pomoc zkušených podnikatelů, síť kontaktů, překonávání překážek (to všichni, co někdy podnikali, velmi dobře znají), a další know-how, které člověk získá.

    Investorům nejde o získání nápadů zdarma. Investoři, kteří toto riziko podstupují, jsou již velmi dobře zajištěni. Navíc samotný nápad je k ničemu, jde o to ho realizovat. Pokud chtějí tito investoři mnohem snadněji vydělat další peníze, vloží je do cenných papírů, koupí nemovitosti apod.

    Nápadů máme všichni dost, ale jen málo kdo je zrealizuje. Nejde o nápady, ale o to je realizovat. Pokud si necháte nápad pro sebe, stejně se dříve nebo později najde někdo, koho napadne totéž a kdo to zrealizuje.

Komentáře jsou uzavřeny