Drupal: redakční systém pro geeky

22. červenec 2007, 21:13 Kategorie: Webdesign

Ne, Drupal není můj vysněný redakční systém. A víte proč?

Nedávno jsem se u několika malých projektů rozhodl vyzkoušet použít opěvovaný redakční systém. K Drupalu jsem přistupoval jako běžný uživatel a až po několika dnech zápolení s ním jsem si uvědomil, že všichni ti, kdo Drupalu do mých uší skládali poklonu byli… programátoři.

Minimální požadavky na uživatele: geek

Když nemáte rádi Linux, s Drupalem to raději ani nezkoušejte. Nadšenci s nekonečným množstvím času si jej mohou vyskládat do obrovského množství konfigurací. Běžný uživatel se základními technologickými znalostmi, očekávající jednoduché plnění běžných úkolů se prostě ugůgluje nebo ze zoufalství naučí PHP. Chtěl bych MacOS mezi open source redakčními systémy. Neznáte takový?

Design uživatelského rozhraní not found

Uživatelské rozhraní v Drupalu prakticky neexistuje. Designem nemám rozhodně na mysli všemožné skiny, kterých nabízí komunita dost. Co postrádám je přemýšlení nad důležitostí či potřebností jednotlivých prvků uživatelského rozhraní. Už pouhé zadávání obsahového prvku vás ohromí takovým množstvím formulářů, že dostanete strach, jestli není zároveň řídícím panelem k Temelínu.

Úprava obsahu v Drupalu

Obrázek: Ano, v Drupalu můžete nastavit leccos, ale své babičce se to raději nesnažte vysvětlit.

Tohle je vůbec v open source komunitě zajímavý sociopsychologický jev—odtud vycházející projekty jsou až na chvályhodné výjimky čistě dílem programátorů bez potřebného nadhledu designéra.

Stáhni si jej a začni stavět

V základním balíku Drupalu dostanete něco jako prázdný pozemek na lukrativním místě, na kterému ovšem splnění jednoduchého úkolu (vytvoř dvojjazyčný web s pár statickými stránkami, blogem a kontaktním formulářem) vyžaduje ještě hodně studia technologie stavby a shánění samotných cihel. Na druhou stranu můžete asi věřit tomu, že ten pozemek nestojí v bažině a že přes něj příští rok nepovede dálnice.

Nicméně pozor—Drupal má několik skvělých vlastností, jimiž mě přitáhl a které jsou pro mě součástí onoho vysněného CMS, na který si ještě počkám:

Drupal je redakční systém pro programátory a věřím, že ti dobří s ním dokáží dělat velké věci. Ostatně údajně na něm běží britské MTV nebo The Onion. Pokud jste technologicky natrvrdlí jako já, hledejte na své jednoduché úkoly jiný systém.

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. Martin Keder, 22. 07. 07, 21:41, #

    Na malé věci bych doporučil LucidCMS. Není to moloch a celkem snadno se s tím pracuje.

  2. Tomáš Fejfar, 22. 07. 07, 21:52, #

    Shodou okolností jsem ho včera zkoušel. Po asi hodině marného snažení se mi podařilo udělat menu bez přihlášení. xD A říkal sem si, že sem úplně blbej :)

  3. Martin Michálek, 22. 07. 07, 22:29, #

    Martine, LucidCMS vypadal po uživatelské stránce opravdu nadějně a šéf H1.cz pro jeho popularitu v ČR tehdy před pár lety udělal kus práce. ;-) Všimněte si ale data uvolnění poslední verze: 09 Dec, 2004

  4. Havran, 22. 07. 07, 22:35, #

    Ja som už nejaký ten mesiac priaznivec Drupalu a po prečítaní tohoto príspevku som sa zamyslel… A musím do bodky súhlasiť – je to presne tak ako píšeš.

    Dúfam ale že sa blýska na lepšie časy. Drupal 6 vyzerá podľa prvých uverejnených informácií v tomto smere (použitelnosti pre neprofesoionálov), lepšie.

  5. Radek Hulán, 22. 07. 07, 22:38, #

    Drupal jsem shodou okolností dnes vyzkoušel, hledal jsem něco na extrémně rychlé vytvoření webu AppleKlub.cz, pro co bude dostupný “free” template po vzoru Apple OS X (čímž padá BLOG:CMS, geniálná nástroj, ale je pro něj vždy nutno vytvořit grafiku).

    Drupal je velice logický, až skoro akademický, tvorba struktury dokumentů a menu se dá pochopit za 10 minut, dalších 10 minut zabere stažení dalších pluginů (CAPTCHA), a webík je za chvíli hotov.

    První dojem jednoznačně pozitivní..

  6. Japan, 22. 07. 07, 22:41, #

    Navštiv http://opensourcecms.com/ a tam je hromada CMSek, každé tam má i demo instalaci, takže si můžeš vyzkoušet jak to v jeho adminu vypadá i bez nutnosti to někde pokusně rozběhávat ;)

  7. Ike, 22. 07. 07, 22:50, #

    Mě zaujal jen Wordpress a Drupal. S provozem Drupalu mám problémy např. s memory limitem. Nemůžu na hostingu zapínat více modulů, např. Gallery nebo zmiňované CCK a Views hází problém s pamětí. Na lokále běhá jako rybička. Jinak H1.cz běží na Drupalu.

  8. Kaderas, 22. 07. 07, 23:14, #

    Správně! Drupal mě již před třemi lety zaujal a mohu jen potvrdit, že směřuje mílovými kroky i k takovým laikům, jakým jsem já. Dokonce mám i ten linux (jen tomu programátorství pořád prd rozumím, googlím dokola a dokola..).

    A pro komunitní weby jako stvořený, sám dělám na e-cajovna.net a nemůžu si zatím vynachválit:-)

  9. SuE, 22. 07. 07, 23:40, #

    přihřeju si polívčičku – http://s9y.org
    (ale win-1250 háže warningy, radši ISO nebo UTF)

  10. Tomáš, 22. 07. 07, 23:58, #

    Doporučuji vyzkoušet Textpattern. To je pro menší projekty vynikající systém.

  11. kutny, 23. 07. 07, 00:01, #

    Pro začátek upozornění: jsem programátor, ale léčím se ;)

    Drupal je moloch. Nemám s ním sice praktické zkušenosti, ale na první pohled je prostě na jednoduché věci příliš komplikovaný.

    Ano h1.cz běží na drupalu. Dovolím si ale citovat Honzu Tichého, se kterým sme se o Drupalu na hájedničce bavili: “už nikdy více” ;)

    Ono je to s těma redakčnákama složitý no. Osobně se mi v současnosti na první pohled nejvíce líbí modX (www.modxcms.com). Je to takový pěkný moderní systém s bohatým použitím AJAXu (hlavně v administraci). Bohužel s ním také nemám praktické zkušenosti…

    Mám totiž vlastní CMS, které se snažím dělat opravdu primitivní. Nepotřebuju dělat tisicístránkové weby s 200 různejma typama obsahu. Prostě weby do 100 stránek, kontaktní formulář, blog modul, editace záznamů bez potřeby lézt do administrace…přesně jak říkáš.

    Pokud by tě to zajímalo, tak koukni na http://blog.medio.cz/vyzkousejte-si-zdarma-nase-cms/ je tam odkaz na ukázkovou verzi.

  12. Marek Prokop, 23. 07. 07, 01:15, #

    Martine, máš v zásadě pravdu, že Drupal má blíž ke frameworku na výrobu webu než k instantnímu CMS. Jenže otázka nezní, zda je Drupal jednoduchý nebo složitý. Otázka zní, které systémy jsou jednodušší.

    Podle mého názoru jimi jsou Textpattern a Lucid CMS. Oba jsou fajn na vydávání článků (Textattern) resp. statický web (Lucid) menšího rozsahu a s prakticky nulovou speciální funkčností. Oba mají několik chyb, jejichž oprava je několikanásobně náročnější než standardní implementace. Přesto se ale vyplatí, pokud nepotřebuješ a nikdy nebudeš potřebovat nic náročnějšího.

    Stačí ale, abys něco trochu náročnějšího potřeboval, třeba jen tři typy obsahu—statické stránky, články a fotky—a už jseš s Textpatternem i Lucidem v háji.

    Nechci tvrdit, že je Drupal bez chyby. Má chyb dost, ale všechny jdou opravit o dost snáz než v jiných CMS.

  13. jakub, 23. 07. 07, 01:26, #

    Já pořád říkám, že ideální jednoduchý systém, s kterým se dá vyblbnout a utvořit k obrazu svému je RS2. Na to, že je dílem jednoho člověka, je to solidní kus dobré práce.

  14. Radek Hulán, 23. 07. 07, 01:27, #

    [12] ono především záleží na účelu použití.. Dokonalý systém pro jediný web neexistuje. Osobně se mi na Drupalu líbí ona “klikatelnost”, během jedné hodiny jsem si naklikal takovýto web:
    http://img165.imageshack.us/img165/1179/drupaltp0.png

    Problém Drupalu je spíše, že “od všeho umí trošku” (trošku blog, trošku statické stránky, trošku fórum, trošku fotogalerie), ale nic pořádně. Specializované věci jsou prostě lepší. Ale na rychlé stvoření “čehosi”, kde člověk neřeší detaily, je to dobré...

  15. Martin Michálek, 23. 07. 07, 01:32, #

    Marku, když jsem dělal s Drupalem, každou chvíli jsem si říkal: “Tohle je vynikající vlastnost, proč je ale tak složitě implementovaná?” Je možné, že Drupal nebo nějaký systém z něj vycházející v některé z dalších verzí bude skvělý i pro běžné uživatele.

    Vyzkoušel jsem Lucid, Wordpress i Textpattern (na tom druhém ostatně běží Vzhůru dolů), ale tam jde opravdu o jednoduchý sofware pro jeden účel.

    Drupal je, z těch co jsem viděl, první CMS, který může být vhodný jak na jednoduché stránky, tak na složité weby. Do vývojového týmu ale jim chybí někdo, kdo myslí jako uživatelé.

    Štve mě na tom fakt, že jsem pořád přesvědčenější, že jde udělat CMS takový, aby byl jednoduše použitelný a zároveň tak komplexní jako Drupal.

  16. Martin Michálek, 23. 07. 07, 01:36, #

    [14] – tahle fáze seznamování s Drupalem je moc hezká.

    Počkej ale, až budeš chtít něco udělat trošku jinak. Přeji pevné nervy v následujících dnech :-)

  17. Kahi, 23. 07. 07, 01:40, #

    Drupal neznám. Asi před rokem jsem ho nainstaloval, ale po vstupu do administrace jsem se rozhodl, že ho ani poznat nechci.

    Fandím Wordpressu, který podle mého mínění sice viděl dyzajnéra (myslím, že se prosadil především jednoduchostí administrace), ale s tím programátorem to bude horší... Pro Wordpress mluví obrovská uživatelská základna, dostupnost pluginů, témat, a v neposlední řadě česká podpora :-).

  18. LLook, 23. 07. 07, 04:41, #

    Když už byla řeč o Lucidu, tak sympatickým systémem pro podobné účely je taky CMS Made Simple Vnitřnosti jsou sice trochu překombinované (navzdory názvu), ale líbí se mi víc než Lucid.

  19. kutny, 23. 07. 07, 08:18, #

    [13] – RS2 je možná dobrý systém co se týče používání, ale kód je naprosto šílený. HTML, logika i DB dotazy v jedněch souborech? Autor asi trochu zaspal dobu…

  20. Martin Fraňo, 23. 07. 07, 09:31, #

    Rado : vyškúsaj projekt Joomla. K otázke z článku. Myslím, že existuje. Wordpress!

  21. Jan Tichý, 23. 07. 07, 09:52, #

    Já vám nevím, mám k Drupalu takový ambivalentní vztah.

    Líbí se mi na něm strašně moc několik obecných myšlenek a principů, které ho jednoznačně odlišují od jednoúčelových WordPressů a Textpatternů. Když jsem ho uviděl poprvé, tak jsem zajásal, protože právě po CMS, které by implementovalo tyto principy, jsem dlouho marně pátral.

    Na druhou stranu, přiznejme si, uživatelsky je Drupal naprosti příšerný. Přesně jak se píše v článku výše, nedá se takřka používat, aniž by člověk nemusel být programátorský geek. Horší administrační rozhraní z hlediska intuitivnosti a použitelnosti jsem asi také ještě neviděl.

    Hlavní deziluzi jsem ale zažil z programátorského hlediska, co se týká obecného aplikačního návrhu apod. Nicméně z tohoto pohledu byly zatím hodně špatné všechny redakční systémy, co jsem doposud viděl. Vedle návrháře uživatelského rozhraní tak chybí Drupalu (stejně jako ostatním open-source CMS) i solidní a robustní návrh aplikační.

    Nicméně hlavní otázka je – co jiného, když ne Drupal? Opravdu jsou ostatní systémy ve stejné lize (Joomla, Typo3…) v nastíněných problémech lepší?

  22. David Špinar, 23. 07. 07, 09:59, #

    Ahoj, pokud jde o LucidCMS, poslední oficiální verze je skutečně z roku 2004, nicméně od té doby je k dispozici plně funkční beta, která se neustále vylepšuje a kterou používám na všech svých menších webech. Pro mě je LucidCMS jednoznačnou volbou, pokud jde o menší statické weby. Ale s trochou snahy jde použít i pro větší weby, třeba na něm běžel web H1.cz (dokud nás Marek Prokop nepřesvědčil o Drupalu, ve kterém už ale nikdo jiný neumí nic udělat a všichni s ním zacházíme s tak trochu “posvátnou” hrůzou).

  23. Petr Novák, 23. 07. 07, 09:59, #

    Zkoušel jsem snad všechny zde zmiňované systému. Na Drupal mám podobný názor. Jsem rád, že zde byl alespoň jednou připomenut CMS Made Simple. Ten je na jednoduché weby pro mne osobně ideální. Celkem dlouho jsem používal H1 podporovaný LucidCMS. CMS Made Simple je to samé, ale mnohem, mnohem kvalitnější a s větší uživatelskou základnou a rychlejším vývojem. Doporučuji vyzkoušet, všem co používají Lucid.

  24. Jiří Trnka, 23. 07. 07, 10:12, #

    Tak tak. CMS Made Simple používám na několika menších projektech k maximální spokojenosti. Doporučuji na něj mrknout.

  25. Marek Prokop, 23. 07. 07, 10:14, #

    Honza Tichý položil tu správnou otázku: “Co jiného, když ne Drupal?” Ano, Drupal je špatný, ale pro středně složité weby je IMHO tou nejméně špatnou volbou. Dobré CMS prostě neexistují. Typo3 toho umí víc a asi i lépe, ale je ještě o řád složitější. Pokud jde o Joomlu, ještě jsem neviděl v ní udělaný web, který by neměl naprosto fatální chyby.

    Mimochodem, už dlouho sháním dobrého drupalistu pro občasné zakázky. Kdyby se tu nějaký našel, kontaktujte mne na [email protected]. Díky.

  26. Radek Hulán, 23. 07. 07, 10:17, #

    [26] BLOG:CMS je lepší, zejména návrh šablon, ty se v Drupalu dělají velice neintuitivně a je to samý PHP kód. Systém pluginů či modulů je srovnatelný. Drupal je ovšem fajn, pokud člověku vyhovuje některá stažená před-definovaná šablona..

  27. Hanz, 23. 07. 07, 10:21, #

    No já osobně jsem s Drupalem spokojn, ale většinou používám LucidCMS. Jo a to, že poslední verze byla uvolněna 09 Dec, 2004, není pravda. Nevím z jakého důvodu, ale oficiální stránky nebyly zatím aktualizovány. Podívej se na SourceForge.net :
    http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=118711
    December 5, 2006 vyšla verze 2.0

  28. Jiří Stavinoha, 23. 07. 07, 13:14, #

    Problémem Drupalu je, že není ani pro běžné uživatele, ani pro opravdové geeky – nejde ho snadno používat ani uchopit za pořádné API.
    BFU se bude podle mého názoru líbit CMS Made Simple, geekovi pak určitě Xaraya.com

  29. Havran, 23. 07. 07, 14:05, #

    [28] Heh, presne ako som u seba na blogu napísal – že sa necítim ani ako geek ani ako bežný používateľ. Asi práve preto sa mi Drupal páči a aj sa mi celkom dobre preň programuje.

  30. Jakub Suchy, 23. 07. 07, 14:17, #

    Trosku jsem nepochopil nazory, ze Drupalu chybi API. Pokud vim (a me zkusenosti to potvrzuji), API a dobry aplikacni navrh je prave to, co Drupal odlisuje od ostatnich systemu. Uz jsem implementoval i velmi slozite weby a zatim jsem nikdy nemel potrebu proste vzit zdrojovy kod a upravit ho. Vzdy jsem se obesel se standardnim API (i kdyz to obcas bylo slozitejsi, nez zmenit radku ve zdrojaku). Odmenou mi ale je, ze az vyjde bezpecnostni update a ja prepisu skripty, muj modul pojede dal.

    Jako vsechny CMS, Drupal se vyviji. Verze 6 (asi cca v zari/rijnu) se VELMI posunula hlavne kvuli nam cechum, bude jiz v zakladu podporovat skoro vse okolo vicejazycnych stranek (preklad obsahu). Nejsem si uplne jist, jak se administrace zmenila z hlediska uzivatelske prijemnosti, nicmene i pres code freeze se usability patche do jadra stale daji dostat – co takhle se spojit a spolecne udelat co se da? Minimalne odhaleni chyb je prinosne napr. pro D7. Muzete psat do blogpostu na: http://www.drupal.cz/blog/jakub-suchy/drupal-usability-co-zlepsit

    [28]: http://api.drupal.org

  31. kahi, 23. 07. 07, 21:52, #

    Zapomněl jsem poznamenat, že děkuji za článek, a že by se mi líbilo více takových – redakční systémy, návrh, použitelnost, ...

    A jen drobnost: bylo by možné trochu rozepsat to “MacOS mezi open source redakčními systémy”? :-)

  32. Borek, 23. 07. 07, 21:59, #

    Díky dlouhému a intenzivnímu soužití mám s Drupalem skoro až důvěrný vztah, o kterém by se dalo hodně napsat (a hodlám to udělat, až se vrátím k pravidelnějšímu blogování), ale nyní jen pár rychlých poznámek k článku a k některým komentářům.

    Když to tolik lidí říká, tak to asi bude pravda, ale nikdy jsem úplně nepochopil, co je na Drupalím administračním rozhraní tak složitého a uživatelsky nepřívětivého. Když se podívám na screenshot v článku, jsou tam převážně věci, které tam být musí, jako nastavení menu, povolení nebo zakázání komentářů, nastavení lidsky čitelného URL a podobně. Když se třeba podívám na několikrát zmíněny CMS Made Simple, jeho rozhraní pro zadávání/editaci článků je podobně komplikované. Stejně jako u 99% dalších CMS. Až si tak říkám, jestli Drupal nepředchází jeho pověst “geekovského” CMS – přitom se řada věcí dělá i v ostatních CMS stejně špatně, protože dělat web zkrátka není pohádka.

    Z komentářů mě zaujaly 2 výroky. Ten první je Davida Špinara o tom, jak mají z jejich CMS “posvátnou hrůzu”. K podobnému stavu bohužel směrujeme i u nás a už i já jakožto hlavní programátor a administrátor mám strach z minor updatu nějakého modulu. Upřímně pochybuju, že budeme přecházet na verzi 6, i když zásahů do jádra jsme museli udělat minimum. Tohle je velmi nepříjemná věc, ale netuším, jestli se to dá vůbec nějak vyřešit.

    No a nakonec mě zaujalo Markovo tvrzení, že dobrý CMS neexistuje. Přesně tohle si totiž čím dál víc uvědomuju, a to s velkým údivem ve tváři. Vždyť přece do různých CMS investují desetitisíce lidí svůj čas i své prostředky a třeba Drupal, špičkový CMS s mohutnou podporou velkých společností (IBM, Google apod.), je tak zoufale nepřipravený na jakékoliv náročnější požadavky—výkon není nejlepší, podpora version control nulová (nemyslím ukládání různých verzí článků, to tam je; myslím version control webu jako celku), API není objektově orientované, přepsání URL stránky nevytvoří automatický redirect atd. atd. Svět prostě na svůj ideální CMS zatím čeká.

  33. Martin Michálek, 24. 07. 07, 08:52, #

    Jakube [30], díky za pohled Drupalisty a přenesení diskuze na Drupal.cz. Nejsem si ale jistý, jestli lze takto něco významně zlepšit. IMHO je problém spíše koncepční, v projektových postupech nebo prostě v nedostatku designérů mezi Drupalisty, jak píšu v článku.

    kahi [31], “MacOS mezi redakčními systémy” zřejmě zatím neexistuje, alespoň ne mezi těmi komplexnějšími. Mám na mysli přístup Applu ke všem svým produktům – tam je na prvním místě opravdu vždy uživatelský design.
    Drupal je z uživatelského pohledu něco jako “Linux” – osloví prostě více geeky, posedlé konfigurací.

    Z diskuze mi vyplunulo, že Drupal opravdu ani v jiných směrech není dobrý, ale nic výrazně lepšího v tuto chvíli neexistuje. Takže remíza :-)

  34. Jakub Suchy, 24. 07. 07, 09:17, #

    No ja souhlasim s Borberem. Jak byste vlastne resil nutnost moznosti nastavit menu, autora, datum, url, apod. u clanku? Mozna by to slo cele zabalit do jeste jednoho rozbalovaciho menu typu “Pokrocila nastaveni”, ale to je tak vse, co se da udelat

  35. Martin Michálek, 24. 07. 07, 11:01, #

    [34] To už je na mě moc konkrétní, ale dobrá: Proč by měl uživatel řešit nastavování menu, autora nebo formátu URL? Tohle by měl řešit systém sám nebo v nejhorším případě nějaký geek/administrátor. Opravdu si u takové obrazovky představte svoji babičku. :-)

    Keep it simple!

  36. Anton Piták, 24. 07. 07, 12:57, #

    Zaujímava debata, škoda len, že sa vždy tieto debaty nesú okolo PHP. Nedávno som písal aj do konferencie seo.nawebu.cz o SharpCMS. Vytvoriť v ňom akékoľvek typy obsahu je skutočne jednoduché, stačí správne napísať XSLT transformáciu. O oddelení aplikačnej od zobrazovacej logiky ani nebudem hovoriť, to nemá žiaden iný systém. Práca s ním? Jednoduchšie už to nejde. Má ale z hľadiska tzv. internetovej populácie dve chyby: 1. je na NETku a 2. z toho vyplýva pomerne mizivá podpora, chýbajúce pluginy atď. No ale kto chce, si vyskúša o čom je reč.

  37. Jakub Suchy, 24. 07. 07, 16:20, #

    [35] A co kdyz to zmenit chcete? Zmenit datum vydani? Jaka bude URL? Jak to tedy udelate, aby vas neotravovalo dalsich 100 kliknuti jinam?

    A jeste k Drupal objektum: http://api.drupal.org/api/5/file/developer/topics/oop.html

  38. Borek, 24. 07. 07, 21:15, #

    [37] Jakube, o tom OOP článku vím a v minulosti jsem ho četl, nicméně je to taková snaha vylhat se z vlastní špatné situace. Na “podporu” OOP v Drupalu se dá dívat i tak, že programátor všeobecně zažité principy jako zapouzdření nebo dědičnost musí nahradit sadou proprietárních konvencí typu mymodule_hook. To zcela bezdůvodně vytváří bariéry učení, ale teď už je Drupal moc populární na to, aby se mohlo něco změnit.

  39. Havran, 24. 07. 07, 21:19, #

    [36] Už vidím moju babičku ako otvára notepad a píše si XSLT transformáciu, lebo potrebuje nový typ obsahu :D.
    CCK (Content Construction Kit) v Drupale toto umožní aj neprogramátorovi. Moja babička (budiž jej zem ľahká) by to síce určite nezvládla ale šikovný používateľ PC by s tým nemal mať problém.

    Inak je fakt že sa bavíme momentálne hlavne o PHP. Možno trochu jednostranná debata. Priaznivec Pythonu by nedal dopustiť na PLONE. A ROR (Ruby on Rails) tu ešte tiež neodznelo.

    Je fakt že CMS našich snov asi ešte nikto neurobil. Drupal sa však pre mňa k nemu blíži. Pre mňa má prednosť v malom základnom balíčku na ktorý si môžem podľa potreby nabaliť čo chcem (a keď som už prenikol do jeho API tak doprogramovať rôznu funkčnosť tiež nie je veľký problém). Keď to porovnávam s EZ Publish ktorý bol mojim druhým kandidátom (keď som si kedysi dávno hľadal CMS) tak je to priam trpaslík.

    Zhrnul by som to tak – Drupal je pre tých čo chcú vybudovať na dobrom základe web, ktorý bude možné v prípade potreby ľahko rozšíriť a doplniť o novú funkčnosť. Dostanete plne pojazdnú a účelovú kostru automobilu (silný motor, sedačky, volant…) ale karosériu, pásy, strešný nosič a reflektory atď. si musíte nainštalovať sami. :D

  40. Havran, 24. 07. 07, 21:25, #

    [38] Chcelo by to aby sa niekto chytil toho dobrého čo v Drupale je a vybudoval to na tom (preceňovanom) objektovom základe. Viď Misantropův zápisník – Pod kapotou systému.

  41. XcoRpi, 24. 07. 07, 22:10, #

    Na túto tému som napísal článok

    “Permanent link to Najlepší redakčný systém ? – notes.martinfrano.info”

    http://notes.martinfrano.info/najlep-redakcn-systm/

    Skúste sa vyjadriť i tam

  42. Martin Michálek, 25. 07. 07, 09:44, #

    [35] Jakube, když to přeženu a ještě umocním s oběma očima zavřenýma, pak takovou funkci využije 5% lidí. Ve zbylých 95 % pak vzbudíte pocit, že Drupal je skutečně velmi složitý redakční systém.

  43. Kaderas, 25. 07. 07, 10:38, #

    [42] V tom případě já a polovina redakce patří mezi těch 5% :-)

  44. Jakub Suchy, 25. 07. 07, 11:41, #

    [42] Martine, rozhodne! Ale jak z toho ven? Odstranit tu funkci po vzoru Gnome nejde :) Uz zabredavame do moc konkretni debaty…

    Btw. na zaklade tohohle clanku jsem s Markem Prokopem vymyslel dve usability vylepseni, ktere se snad dostanou do D6 i pres code freeze. Takze ono to zlepsovat jde :)

  45. Marek Prokop, 25. 07. 07, 17:38, #

    [35] Martine, když ses zeptal: “Proč by měl uživatel řešit nastavování menu, autora nebo formátu URL?” přestal jsem ti definitivně rozumět.

    1) Všechny tři tyhle volby jsou implicitně skryté, takže když tě nezajímají, prostě si jich nevšímáš.

    2) Lucid, Textpattern a Wordpres, které řadíš k jednoduchým systémům, je mají taky.

    3) Bez nich je CMS nepoužitelný—ve smyslu praktické nasaditelnosti, ne usability.

    4) Pro editory určité úrovně oprávnění mohou být v závislosti na nastavení práv zcela neviditelné a nedostupné.

  46. Jakub Suchy, 25. 07. 07, 19:50, #

    Marek ma pravdu, takhle ta obrazovka co je v clanku vypada z pohledu normalniho uzivatele (Necekame nikdo, ze nase babicka ten web bude vyvijet?): Screenshot

  47. Martin Michálek, 25. 07. 07, 20:00, #

    [45] Marku, v zásadě si odpovídáš bodem 4. Proč by nemohlo být pro běžného uživatele vyřešeno nastavení menu, autora i formátu URL automaticky podle předem daných pravidel? Pro (například) moji babičku to jsou tak vzdálené pojmy, že by se u počítače pokřižovala. Věřím tomu, že i v Drupalu jdou tyhle funkce zautomatizovat, ale musí to zase nastavit nějaký geek.

    Tady už se opravdu dostáváme ke konkrétnostem, na kterých se se svými uživatelskými znalostmi Drupalu stavím na tenký led. Kritizuji koncepci, ne konkrétní čudlíky v nastavení. :)

    Jakubovi a ostatním drupalistům držím palce, aby se jim podařilo jejich systém přiblížit lidem.

  48. Marek Prokop, 25. 07. 07, 22:47, #

    Martine, myslím, že si stále nerozumíme. Pokud hledáš takové CMS, které dokáže běžný uživatel rozběhnout včetně implementace (zdůrazňuji 3krát), pak to Drupal určitě není. Taková CMS už přeci dávno existují a není třeba je hledat—Blogger, Blog.cz, eStránky, Google Page Creator atd. Jde jimi udělat web dostatečně kvalitní, leč strukturou a funkčností limitovaný na minimum.

    Pokud ale naopak hledáš CSM dostatečně jednoduché pro uživatele-editora obsahu, pak jím Drupal být bez problémů může. Ani nevím, zda víš, že v Drupalu jde i administrační stránky kompletně nadesignovat. Záleží tedy jen na implementátorovi, jak udělá administraci pro uživatele-editora použitelnou.

    Do třetice můžeš hledat CMS pro pokročilého uživatele, který si chce web sám navrhnout, mít plnou kontrolu nad jeho informační architekturou, SEO, funkčností a obsahem. Zároveň ale není geek. Takového uživatele znám nejlépe, protože to jsem já. PHP neumím, v htaccesu jsem se odvážil něco změnit jednou v životě, Drupal mi připadá dost složitý, plno věcí v něm nezvládnu tak, jak bych chtěl.

    V žádném jiném CMS je ale nezvládnu taky, protože jsou buď složitější (TYPO3), nebo to v nich vůbec nejde. V Drupalu si toho sám dokážu udělat nejvíc, a když něco neumím, mohu si to od někoho nechat udělat.

    Někdy to probereme u piva.

  49. Jakub Suchy, 26. 07. 07, 15:45, #

    [47] Martine, ale vzdyt tak to je. Bezny uzivatel (viz. muj screenshot) se s tim vubec nesetka. Pouze pokud ma dostatek prav (nebo je sam administrator)

  50. Martin Michálek, 26. 07. 07, 16:39, #

    Marku, Jakube – máte pravdu. Určitě to v Drupalu jde zjednodušit. Ale nastavit to a mnoho dalších úkolů administrátora je právě k neštěstí Drupalu práce pro geeka.

    V článku nebo v komentářích jsem to bohužel nezdůraznil: Spot je psaný z pohledu, který nejvíce odpovídá Markově definici pokročilého uživatele, který vytváří strukturu webu. Tady mám blíže ke “klikači” než programátorovi a proto zatím na svůj vysněný univerzální CMS čekám.

  51. d.f.h, 27. 07. 07, 21:36, #

    Jo holt kdo s tím umí, ten s tím dělá – kdo neumí, ten buď čumí, nebo se s tím naučí. Nebo si někoho zaplatí. Takhle to platí ve všem a všude, já se přece taky nebudu vrtat v plynovým sporáku, když ho umím akorát tak zapnout a vypnout.

    Nic ve zlým. Drupal jsem poprvý viděl docela nedávno a hned jsem ho nasadil třeba na web Ikarie (http://www.ikarie.cz), což rozhodně není žádnej “blogísek” nebo tak něco. Žádnej větší problém jsem nezaznamenal, takže jsem možná trochu osobně zainteresovanej. Za sebe můžu říct, že Drupal je zatím mezi CMS to nejlepší, s čím jsem měl tu čest. A to jsem zkoušel i TYPO3 a několik komerčních systémů – ty byly ovšem zdaleka nejhorší.

    Eh, tím vším chci říct, že se za geeka teda rozhodně nepovažuju, jen mě baví učit se nový věci, když mi jsou k něčemu dobrý. To je všechno.

  52. jauzah, 08. 08. 07, 12:45, #

    Myslim, ze dokud nebude cms, do ktereho pouze nahrajete obrazek layoutu a pomoci nekolika kliku vygenerujete svuj web presne podle svych predstav vcetne kvalitniho a pouzitelneho kodu, porad se budou ozyvat nejaci nespokojeni uzivatele. A mozna i kdyz nekdo takovou vec vymysli a vytvori, tak i potom se budou ozyvat odpurci a nebude jim to stacit.

    Podle me je drupal nejvyvinutejsi cms na internetu s nejlepe vybudovanou socialni siti. Nerozumim tomu, proc si stezovat, ze web v drupalu dokaze udelat podle predstav pouze geek. Kdyz clovek chce neco udelat spravne, musi tomu prece rozumet. A kdyz necemu rozumi, stava se geekem. Kdyz pujdu do kramu koupit rohliky a nebudu vedet jak se to dela, taky se mi to nepovede. Nezbyde mi, nez se zeptat prodavace (v porovnani socialni sit drupalu a nespocetne tutorialu a helpu) nebo si pronajmout nekoho, kdo to umi (zaplatit programatora). Mozna mi unikla prava podstata teto diskuze, kazdopadne mi neprijde logicka.

  53. Oox, 18. 08. 07, 03:49, #

    Něco se chystá (-; Pokud vše půjde hladce, tak ještě tento rok. A slibuji, že na poli redakčních systémů to jistě bude velkým přínosem. Každopádně abych se vyjádřil k tématu Drupalu. Je to báječný systém. Dlouho jsem si neuvědomoval jeho sílu, ale pokud mu věnujete čas.. dostanete co chcete.

  54. Karlos, 20. 08. 07, 20:59, #

    Jak tu nekdo psal ze svet na idealni cms ceka tak to neni pravda, nebudu mu tady delat reklamu ale u nas ve firme se pouziva. ale je placeny(od cca 16000 za rok pronajem + kompletni priprava). takze idealni cms existuje. idealni OS cms neexistuje.

  55. czbero, 23. 08. 07, 19:27, #

    Já mám po 5 dnech práce s drupalem dvoujazyčné stránky s vlastním schématem, gads, anketami, clean url , fórem a kategorizací obsahu. A to je mi prosím pěkně 13 a současně pracuji na modifikaci hry Half Life 2 (tu jsem prezentoval).
    viz. http://policebrutality.ic.cz/

  56. czbero, 23. 08. 07, 20:18, #

    A znalost PHP mám minimální či téměř žádne, ale chystám se ho naucit :)

Komentáře jsou uzavřeny