Webby awards 2007: funkční design a navigace

5. červen 2007, 14:12 Kategorie: Webdesign

Jména roku na Webby Awards asi netřeba opakovat. No dobře: David Bowie, eBay a YouTube. Pojďme se ale podívat na dvě konkrétní kategorie.

Funkční design

Myslím, že zcela oprávněně vyhrál Flickr mezi jehož spokojeně platící uživatele patřím. Flickr je jedna z mála velkých Web 2.0 služeb, kde nové funkce evidentně vyvíjejí programátoři zároveň s designéry. Aktualizuje se prakticky neustále a citlivě k uživateli. To je oceněníhodné, na rozdíl třeba od Google, u jehož aplikací funkce válcuje formu a na uživatelské rozhraní se myslí až v druhé řadě.

Gucci.com

Z nominovaných mě zaujal Gucci.com. Vtipně vyřešená a velmi použitelná vertikální orientace na stránce.

Adidas Y-3 je takový ten Wow! web, kde spojení videa a Flashe dnes ještě ohromí.

Nejlepší navigace a struktura

Netuším, proč nejlepší navigaci má známá Dream Kitchen od IKEA, ale je dobře, že nějakou cenu dostala. Tahle kategorie je ostatně spíše soubojem vychytaných 3D navigací než nějakým kouzelnictvím informačních architektů. Viz Peroni.

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. Marek Prokop, 05. 06. 07, 17:29, #

    Martine, nějak nerozumím srovnání Flickru s aplikacemi Googlu. Chápal bych buď srovnání celkového přístupu Yahoo a Googlu jako celých firem ke GUI, nebo srovnání Flickru s jednou aplikací Googlu, v tomto případě nejspíš Picasou, ale takto mi to nedává smysl.

  2. Martin Michálek, 05. 06. 07, 18:02, #

    Jasně, máš pravdu. Měl jsem na mysli například rozhraní AdWords, které se taky co se funkcí týká hodně rychle vyvíjejí. Na rozdíl od Flickru se ale postupně zhoršuje jejich použitelnost.

  3. Marek Prokop, 05. 06. 07, 18:54, #

    AdWords je už svým účelem typicky problémová aplikace. Někdo v ní tráví hodinu měsíčně, někdo osm hodin denně. Mám blíž spíše k té druhé skupině a pro mě se použitelnost AdWords zlepšuje.

    Omlouvám se za OT.

  4. Uran, 10. 06. 07, 21:40, #

    sorry za ot, ale stranky Gucci.com mi pripadnou trochu mimo (nevim pro jake rozliseni a prohlizec jsou optimalizovane, ale nektere sekce, konkretne http://www.gucci.com/int/uk-english/int/spring-summer-07/silver-jewelry/ mi ve firfoxu 2.0.0.0.4 presahuji horizontalni ramec normalniho rozliseni).

    Berte to jen jako dotaz o naprosteho zacatecnoka ;-)

Komentáře jsou uzavřeny