Stát by mohl více podporovat zaměstnávání studentů

27. únor 2007, 00:02 Kategorie: Mimo

Pokud jste někdy platili za práci studentům—a děláte-li v podobném oboru jako já, určitě jste to alespoň zkusili—pak zbystřete.

Píší to Hospodářské noviny:

... pod taktovkou ODS vzniká nový návrh zákona o
podpoře financování studentů při studiu na vysoké škole. ...

Místo 150 hodin ročně by nyní mohli odpracovat 150 hodin
měsíčně, aniž by za ně musel zaměstnavatel platit sociální
a zdravotní pojištění.

Je to jen návrh na začátku své cesty, ale zní nadějně. Co myslíte?

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. fantomas, 27. 02. 07, 01:13, #

    budou to vubec studenti, kdych budou fachcit 7.5 hodin denne?
    kdy budou studovat?

  2. Misha, 27. 02. 07, 01:18, #

    to je prece uplne jedno, kdy ti studenti budou studovat, pokud si splni svoje povinnosti, tak at si ve volnem case delaji co chteji, treba chodi do prace – ve vyspelem svete vec naprosto normalni…

  3. P.V., 27. 02. 07, 01:29, #

    Přesně tak nad tím jsem také přemýšlel. Ale kdo říká, že musí plnit maximum. Spíš si myslím že to bude mít celkem kritický dopad na normální zaměstnance. Protože studenti se stanou výhodnou pracovní silou pro zaměstnavatele. Zaměstnavatelé budou ochotni nabrat dva studenty, aby udělali měsíčně 180 hodin dohromady. Taktéž bude hodně černých ovcí, co půjdou na VŠ jen na oko, aby dostali práci, protože budou rok levnější pro zaměstnavatele a budou mít vetší šanci jej získat. Tím pádem si je zaměstnavatel vyškolí levněji.

    Nejsem ekonom a nedokážu říct, jaký to může mít dopad.

    Každopádně si myslím, že lepší by bylo, kdyby možnost pracovat 150 hodin měsíčně by měli mít jen studenti vyšších ročníku, aby měli větší pravděpodobnost potom získat práci a nebyli tak z počátku drahý pro zaměstnavatele, protože co si budem namlouat nějakou tu dobu něco zaměstnavatele stojí, než se studenti zapracují a začnou podávat výkony.

    P.V. – student VŠ

  4. Scar, 27. 02. 07, 01:47, #

    Spíš by to chtělo totálně přepsat a změnit zákoník práce a tak aby byl pružnější a liberálnější(aby podporoval vytváření nových pracovních míst atd…prostě inspirace z jiných zemí, třeba usa). Navíc si myslím, že ODS nemá proč takto zvýhodňovat studenty, když přece velká část Vysokoškoláků je volí:-)

  5. ., 27. 02. 07, 01:50, #

    pokud maji studenti placenou skolu, tak maji studovat.
    pri 150 odpracovanych hodinach mesicne by meli ztratit status studenta, skolu si v plne mire platit a odvadet dane, socialni a zdravotni.

  6. Pavel, 27. 02. 07, 07:21, #

    Zaměstnavatel by měl v počátku za studenta odvádět daně jako za klasického pracovníka, pokud student dokončí ročník dostal by zaplacené daně zpět (zabrání se zneužívaná studentů, černých ovcí na školách) a student se bude snažit i studovat.

    Když pak zaměstavatel vezme daného studenta (po úspěšném ukončení školy) do trvalého pracovního poměru dostla by velké úlevy na daních. Ať se mu vyplatí investovat do budoucnosti…

  7. MzK, 27. 02. 07, 08:13, #

    Já bych to nevyužil, to by pak nebyl čas na školu. S přehledem se vejdu do 150ti měsíčně a myslím si, že by to tak mělo zůstat. Studenti mají svědomitě studovat a ne pracovat :-)

  8. syky01, 27. 02. 07, 08:28, #

    Osobně zatím tolik hodin nepotřebuju. Ale spoustu spolužáků už rodiče neživí a bez práce by neměli z čeho žít. Někteří z nich školu zvládají líp než já, přestože mají mnohem míň času. A otázka je… Proč je nenechat pracovat, když chtějí a mají na to, jenom by na to jinak neměli finance?

  9. Ondra, 27. 02. 07, 08:57, #

    Já myslím že omezovat studenty v práci na denešních 150 hodin, je holý nesmysl. Dá se říct, že to je i diskriminující. Ať si každý z nás rozhodne, kolik je schopen tydně makat. Když to zvládne tak ať dělá stovku měsíčně. Potom ale pozor, aby se ze studenta nestal makačenko. Ale to už si ten dotyčný musí rozhodnout sám.

  10. martin, 27. 02. 07, 09:32, #

    [9] ak som to dobre pochopil, tak studenti nie su obmedzeni na 150 hodin, ale nie su po 150 zvyhodnovani. a to je rozdiel.

  11. Vojtěch Semecký, 27. 02. 07, 09:32, #

    Hlavní problém je, že školy nedodávají dostatečně kvalifikované odborníky. Jinými slovy – to co lidi po škole umí, je v praxi nepoužitelné. Takže práce při škole, je jediná možnost, jak se něco skutečně naučit. Takže návrh ODS vítám.

  12. P.V., 27. 02. 07, 10:14, #

    Podle mě nejde ani dostatečně kvalifikované odborníky dodávat školou! VŠ škola je od toho aby studenty naučila myslet, a dala jím obecnější přehled o technologiích, možnostech v daném oboru, a aby je během studiu psychicky masírovala jak říkal náš učitel na psychologii. Protože potom budou schopni odolávat nátlaku v práci, když budou muset pracovat na věcích, které v životě neviděli, budou schopni si najít řešení atd. Aby člověk byl po VŠ kvalitní musí, už do toho obětovat víc než jen chodit do školy a pečlivě si plnit povinnosti. Buď pracovat na projektech firem, které spolupracují s VŠ nebo chodit částečně do práce či se sám zdokonalovat samostudiem navíc.

  13. Martin Michálek, 27. 02. 07, 13:25, #

    Reaguji na P.V. [3]:

    Spíš si myslím že to bude mít celkem kritický dopad na normální zaměstnance. Protože studenti se stanou výhodnou pracovní silou pro zaměstnavatele.

    Nemyslím. Může to mít dopad na málo kvalifikovanou práci, kde studenti budou konkurencí pro lidi na hranici životního minima, cizince z východu atd. Typicky třeba pokladní v hypermarketu. Navíc vysokoškoláků je v ČR cca 150 000 a když vezmu nějaké malé procento z nich, které bude ochotno jít na nekvalifikovanou brigádu, pak bych se opravdu nebál nějakých sociálních bouří ;-)

    V náročnějších oborech, kam by stát měl chtít vysokoškoláky nechat zaměstnávat (třeba IT) to naopak pomůže, protože je tady obvykle nedostatek pracovní síly.

  14. BH, 27. 02. 07, 16:50, #

    Docela zajímavé je podívat se na výpočet důchodu. Pokud si ke studiu přivyděláte několik stovek, můžete splakat nad důchodem. Místo aby se počítala doba studia, započítá se výdělek. Samozřejmě toto má význam, pokud se po škole dostanete do invalidního důchodu, jako se to stalo mně. Důchod je výrazně negativně ovlivněn tím, že jsem si během školy přivydělával a to pod průměrným platem.

  15. #13, 27. 02. 07, 17:17, #

    [4] Zákoník práce je třeba zrušit bez náhrady ;).

    [7] Ale tady jde o 150 h ročně.

  16. votok, 28. 02. 07, 08:49, #

    Ať si studenti dělají co potřebují, stejně kdo chce pracovat, tak už někde přes živnosťák dělá třeba 8 hod denně. Takže návrh vítám.

  17. Tony, 08. 03. 07, 16:28, #

    Myslím, že obava státu o ztrátu příjmů je zcela zcestná. 99% studentů pracují za velice malou mzdu na hodinu, a tak nejsou konkurencí pro ostatní zaměstnance v ČR. Konkurencí mohou být pouze pro cizince, kteří ale buď pracujou načerno, nebo když už platí daně z příjmu, tak zas málokdy platí spotřební daně.

Komentáře jsou uzavřeny