eBanka a účetnictví Money - šetřte čas!

26. únor 2007, 22:51 Kategorie: Mimo

Snažím se dělat jen práci, která mě baví, a minimalizovat čas strávený z mého pohledu nezáživnou činností. Jednou takovou jsou úkony spojené s fakturací.

Propojení účetního systému s bankou pomocí homebankingu (v mém případě eBanka a Money S3) rozhodně není žádná novinka. Na Vzhůru dolů návod píšu proto, že postup není zcela ergonomický a podobný text jsem online nenašel. Věřím tak, že článek využije několik podobně konfigurovaných živnostníků a v budoucnu jeden zapomětlivý pán. Já sám.

Mým cílem bylo automaticky párovat vydané faktury s výpisy z banky a zjednodušit si tak například hlídání splatnosti faktur, zadávání plateb u faktur v Money atd. Chci přitom využít jen možností eBanky a Money.

Postup propojení eBanky a účetnictví Money a zpracování výpisu z účtu

1. Stáhněte si aplikaci pro homebanking, eKomunikátor, na webu eBanky. Postup instalace není jednoduchý, rozhodně udělejte vyjímku a tentokrát jděte podle manuálu (PDF).

2. Asi v polovině postupu podle budete muset s vygenerovaným veřejným klíčem do pobočky eBanky. Tady mě zcela rozložili tím, že jako jediné přijatelné médium vyžadují disketu. V roce 2007! Pochopitelně ta moje zaprášená obsahovala vadné segmenty… některé z klíčů eBanky si naštěstí můžete stáhnout na jejich webu.

3. S klíči od eBanky postupujte dále podle manuálu. Pokud se vše zdaří, pak v záložce Příjem v eKomunikátoru přijměte elektronické výpisy z účtu.

4. Nastavení homebankingu v Money: V menu Nástroje > Nastavení > Elektronický platební styk otevřete vlastnosti pro komunikaci v ABO formátu. Ve vlastnostech nastavte exportní soubory a cestu k eKomunikátoru. Nezapomeňte vyplnit další údaje a u formátu čísla účtu změňte vobu na “ČSOB”.

5. V Money naimportujte výpisy z účtu přes Účetnictví > Banka > Výpis z účtu. Chcete-li spárovat platby s fakturami, zvolte “Výpis zaúčtovat”. Další nastavení průvodce už je myslím snadné.

Toť vše. Bylo by skvělé, kdyby se takové návody nemusely vůbec psát, ale buďme skromní. Huh.

Určitě tak lze zautomatizovat i další postupy. Nastavit třeba příkazy k úhradě už asi bude snadné. Máte-li další tipy, poraďte do komentářů či mailu.

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. samuel szabo, 26. 02. 07, 23:50, #

    Stale lepsie ako tatrabanka, ktora zial pre podobnu zalezitost vyzaduje objednat hardware na citanie bezp.kluca pre otvorenie vypisu.. Viem ze to myslia s bezpecnostou dobre, ale mohli by dat klientovi aspon na vyber..

  2. Martin Michálek, 27. 02. 07, 13:30, #

    Samueli, ani jiné banky nejsou v tomhle směru zrovna moc progresivní. Ostatně, banky moc progresivní ani nesmí být – každá automatizace klientovi zlevní jejich služby. ;-)

Komentáře jsou uzavřeny