95 % znalostí webdesignéra je jen opakováním starých mouder

20. listopad 2006, 13:11 Kategorie: Webdesign

Webdesign nevyrostl na zelené louce. Weboví designéři poslední desetiletí objevují to, co už bylo jednou řečeno.

Parafrází v názvu příspěvku reaguji na vynikající článek Olivera Reichensteina Web Design je z 95 % typografie a jeho druhou část, které pro české čtenáře objevila SuE:

Informační designéři dneška dělají takřka stejnou práci jako typografové před 30 lety:
“Typografie má jednu prostou povinnost, a to je předat písemnou informaci. Žádný argument nebo úvaha nemůže typografii této povinnosti zbavit. Tištěné dílo, které nelze číst, je produkt beze smyslu.”

Jen typografie? Inspiraci najdeme ve více oborech

Reichenstein čerpá z historie typografie. Je ale typografie jediným oborem, jehož historie z hlediska webdesignérů zaslouží pozornost?

Kvalitní web má dobrý a čitelný obsah stejně jako kvalitní kniha, plní svůj účel jako dobře postavený dům a funguje bez chyb jako chytře navržený stroj. Abychom pochopili vlastní obor, musíme se podívat do historie oborů s desetiletou, stoletou či tisíciletou tradicí: architektury, typografie, grafického designu, ale i dalších:

“Dobrá stať je stručná. Věta by neměla obsahovat zbytečná slova a odstavec zbytečné věty ze stejného důvodu jako by kresba neměla obsahovat zbytečné čáry a stroj zbytečné části.” — William Strunk Jr.,. profesor angličtiny a autor The Elements of Style, v roce 1918

Začněme třeba u Sutnara

Nemusíme chodit příliš daleko, abychom našli dílo, které inspiruje náš obor. Ladislav Sutnar (1897 – 1976), byl česko-americký umělec a designér.

Ladislav Sutnar

Z článku na CzechDesign.cz:

Již ve 40. letech vizionářsky předpověděl informační budoucnost lidstva a specializoval se na vizualizaci informačních systémů pro nejrůznější oblasti, zejména pro průmysl, architekturu, stavebnictví, obchod a marketing. Jeho informativní a reklamní letáky a katalogy usnadnily orientaci v nejrůznějších profesích i běžných nákupech. Přínos pro život statisíců lidí měla jeho reforma amerického telefonního seznamu. Ladislav Sutnar je také autorem několika zakladatelských publikací o grafickém designu a dnes je považován za předchůdce grafického řešení webových stránek.

Více o Sutnarovi: www.sutnar.cz, Řízený vizuální tok / Tvar, linie a barva na Typomil.cz, a Sutnar na Reflex.cz.

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. Marek Vidtman, 20. 11. 06, 15:14, #

    “Tištěné dílo, které nelze číst, je produkt beze smyslu.” – myslím, že tohle není pravda (fotografie, plakát, reprodukce malby atd…)

  2. Jiří Bureš, 20. 11. 06, 17:45, #

    [1] Vytrženo z kontextu. Odstavec začíná slovem typografie.

Komentáře jsou uzavřeny