Vysoké Tatry na podzim

8. říjen 2006, 23:11 Kategorie: Cestovani

Proč se vyplatí jet 350 kilometrů vlakem, 250 autem a 15 kilometrů po skalách pěšky na místo, kde neuvidíte nic než… mlhu…

… a aby toho nebylo dost, tak tam, kde jste před pár lety procházeli hustým lesem, je dnes jen pár zlomených kmenů. Je to, jako kdyby vaše holka s krásnými vlasy přišla jednou večer domů plešatá.

Obnova po té brutální vichřici bude ve Vysokých Tatrách trvat prý 50 let. Když ale dva roky po ní procházíte několik km stezkou lesem, kde s pohromou bojuje jeden stroj a dva lidi, i s velkým optimizmem přestáváte doufat i v tenhle termín. Našel jsem i video, jak v Tatrách vypadalo těsně po kalamitě. Oblasti můžete pořád pomoci buď příspěvkem nebo ještě lépe tím, že tam prostě pojedete, užijete si to a utratíte tam pár stříbrňáků.

O to nejlepší naštěstí Vysoké Tatry nepřišly. Když budete mít jen trochu štěstí, odmění vás nádhernou podzimní atmosférou:

Vysoké Tatry

Takhle to vypadá, když koncem září jdete k chatě u Zeleného plesa. Samou radostí pak vylezete i na Jahňací štít nahoře, kde uvidíte buď Belianské Tatry v plné parádě nebo přes mlhu sotva sami sebe, jako my.

Mrkněte se taky na dva blogy, které jsem objevil až po návratu: TatryBlog architekta Tomáš Bujny, ze kterého doporučím hlavně seriál Zmizelé stavby, a kytičkový fotoblog Martina Barana pro nás, botanické burany, kteří poznají jen horec a všemu ostatnímu říkají jen „taková divná pampeliška“.

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. Erix, 09. 10. 06, 05:14, #

    Ta fotka je opravdu nádherná! Mě se podařila taky taková náladovka na dovolený ve Snowy Mountains v Austrálii u jezera Jindabyne

  2. p, 09. 10. 06, 10:21, #

    Prosím, nechte už těch pohádek o přírodní pohromě. Tatry si tím za svou existenci prošly již mnohokrát a ještě mnohokrát se to stane. No a co? Proč si my lidé pořád myslíme, že příroda se bez nás neobejde?

  3. Martin Michálek, 09. 10. 06, 14:04, #

    Ano, p, příroda se bez nás obejde. Kalamita v Tatrách je pak pohromou především pro lidi a částečně i lidmi způsobená. Netvrdím opak.

  4. mary, 09. 10. 06, 14:06, #

    Nedávno jsem dočetl knihu od geologa a krajináře Václava Cílka “Krajiny vnitřní a vnější”, ve které se zmiňuje o tatranské kalamitě. Uvádí, že jde v horizontu jednoho sta let o úplně přirozený proces a obnova lesa je poměrně rychlá, neboť ve stínu velkých smrků již čekají mnohaleté semenáčky, které jakmile se ocitnou na světle, okamžitě nastartují růst. Mnohem větší pohroma jsou hamižné plány investorů na stavbu nových hotelů a rekreačních komplexů v oblastech kde došlo k polomům…

    pár panoramatických fotek z vysokých a nízkých tater:
    360° – tatry

  5. Dr.Ozdi, 09. 10. 06, 22:27, #

    Pred chvilkou jsem “dodelal” fotky z Tater, porizene pred deseti dny…slunecno, +22°, ranni a vecerni mlhy, pro fotoamatera nadhera…na netu budou do tydne.
    Dr.

  6. Bochi, 10. 10. 06, 09:44, #

    [2] Jako největší pohromu bych viděl to, že mnoho míst se místo zalesňování stane skvělou příležitostí pro různé investory, kteří tam raději postaví nějaký ten hotel nebo jinou ryze nepřírodní záležitost.

  7. Dr.Ozdi, 10. 10. 06, 20:29, #

    2 Bochi,

    nevidel jsem, ze by mezi temi parezy a vyvracenymi stromy nekdo pripravoval parcely k prodeji…myslim, ze se tahle cast veci zbytecne nafukuje

    Dr.

Komentáře jsou uzavřeny