Czech.cz: rozhodně bez ostudy. Alespoň prozatím.

18. červenec 2006, 23:12 Kategorie: Webdesign

Máte pocit, že nové stránky České republiky jsou ostudou za 32 milionů, rejdištěm švejkovin v textu či technologickým zmetkem? Pak možná ani nečtěte dál.

Myslím si totiž, že český “oficiální” web dopadl docela dobře. Advertures udělali z jejich pohledu hodně a na české webdesignové scéně by lepší práci vykonal málokdo.

Nad čím se pozastavuji, nesouvisí s hysterií technologickou, rozpočtovou či nad chybami v textech, nýbrž:

Neviděli jste válet se tu nějakou koncepci?

Má ministerstvo zahraničí jakožto klient nějakou dlouhodobou koncepci, jak Česko na webu propagovat? Divím se totiž, že:

Vykročili jsme výborným vizuálem, máme docela dobrý web a … věřme, že to někdo drží pevně ve svých rukou.

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. Bochi, 19. 07. 06, 03:17, #

    Vaše věta “Advertures udělali z jejich pohledu hodně a na české webdesignové scéně by lepší práci vykonal málokdo.” mi připadá hodně odvážná. Zas taková sláva to není. Navíc tu větu skoro sám popíráte o kus dál tvrzením ”... jakoby zde sloužil jen jako nejnutnější doplněk jinak vizuálně nudné prezentace.”
    Vím, že vizuální stránka není to jediné, ale dobrá práce by měla být kvalitní ve všech ohledech. Ty ostatní nemám čas (a u některých ani možnost) zkoumat, ale jakýmsi indikátorem toho, že firma Adventures možná nebude úplně tím nejlepším a nejdokonalejším řešitelem daného projektu je pohled na jejich web. Vizuálně opět velmi slabé, hlavní obsah ve frame a v patičce stránky arogantní hláška jakoby z před deseti let: “Právě se Vám zobrazila alternativní stránka webové prezentace Advertures. Znamená to, že buď nemáte zapnutý JavaScript nebo používáte zastaralý prohlížeč.” Podotýkám, že používám nejnovější verzi Firefoxe. Takže tu hlášku ať si strčí, však víte kam.
    Vůbec bych se nedivil, kdyby šlo zase o nějaký podmaz nebo tlačenku, jak je u podobných zakázek pro státní sektor u nás obvyklé.

  2. von Banhoff, 19. 07. 06, 07:19, #

    když koukám jak hrozně vypadají stránky studia Adventures, které po mně navíc abych si naisntaloval versi prohlížeče (FF 2.0), která je určena jen developerům a betatesterům a určitě ne běžným uživatelům, tak mám dojem, že nejspíš ten web zadali někomu jinému a jen shrábli tučnou odměnu
    vždyť takové weby, jako je homepage Adventures se dělali někdy na ke konci 90tých let a přitom by se u prezentace webového studia graficky vyřádit a tady je jeden malý obrázek a logo, jinak nuda šeď, nuda šeď a jen vzadu dvě nudy vedle sebe

  3. Railbot, 19. 07. 06, 07:39, #

    web Advertures je po kodove a semanticke strance take dost spatny, takze nejen po te vizualni. O webu czech.cz se da rici to same, i kdyz neni to nejhorsi. Bohuzel ani ne to nejlepsi. Jsem toho nazoru, ze lepsi praci by dokazalo odvest vice lidi, ne malokdo.

  4. jow, 19. 07. 06, 09:11, #

    no design jeste ujde, ale naprogramovany to maj docela divne. takovy veci jeko je refresh cely stranky kdyz chcete jen dalsi mesic v kalendari akci nebo podobny drobnosti zrovna moc koser nejsou. a taky osetreni chyb (viz http://www.czech.cz/predstaveni_cr/article_detail.aspx?id=189d5-Slavvn%C3%AD-%C4%8Ce%C5%A1i-posledn%C3%ADch-let) mi neprijde zrovna nejak moc super :)

  5. Nox.lbc, 19. 07. 06, 10:11, #

    >>Začneme říkat kamarádům v zahraničí, že žijeme v Czech?

    Tak se už naučte používat Czechia. Sice se na tom naši poslanci ještě nedohodli (asi mají spoustu práce), ale tento jednoslovný název je IMO ten nejlepší.

    Jinak k czech.cz … je to takovej českej průměr, po všech stránkách … tozhodně nesouhlasím s tvrzením, že by takovýto web dokázal udělat málokdo … na našem internetu jsou mnohem kvalitnější lidi než fa Ad*e*t*r*s…

    jen se divím, jak mohla Ad*e*t*r*s vyhrát konkurs, to nechápu … ani jsem nezkoušel tu stránku otevřít v IEčku, protože vím, že by na mě vybafnul nějakej hodně skvěle hustej flash, což nechci …

    (btw: Ad*e*t*r*s … ještě jim dělat reklamu ;-)

  6. Vilém Málek, 19. 07. 06, 10:43, #

    Výpis chybových hlášek přímo doprostřed stránky je skutečně projevem profesionality ;-)

  7. Keff, 19. 07. 06, 14:29, #

    Asi tu jsem vyjimka, ale czech.cz jsem poprve nahodou nasel predevcirem a zaradoval jsem se ze konecne vidim prvni statni zakazku na web u ktere mam pocit ze jsme za nase penize dostali moc pekne a reprezentativni stranky.
    Chvalim, a nejen v kontextu statniho webu.

  8. Nox.lbc, 19. 07. 06, 18:19, #

    >>ze konecne vidim prvni statni zakazku na web u
    >>ktere mam pocit ze jsme za nase penize dostali moc
    >>pekne a reprezentativni stranky.

    Tak to je asi jen pocit …

    Komu vadí, že v zdrojovém kódu jsou asi čtyři metatagy a z toho dva prázdné?

    Komu vadí výpisy chybových hlášek, které rozhodně běžný uživatel nepochopí?

    Komu vadí naprosto zbytečný flash, když stejnou práci by udělaly obyčejné obrázky?

  9. Michal Till, 20. 07. 06, 10:12, #

    Souhlasím s názorem, že design je na velmi slušné úrovni. Ono totiž nejde ani tak o to, zda jsou stránky dobré nebo špatné (jsou dobré), ale zda je rozpočet adekvátní. Struktura webu není zas tak košatá jak se zdá, tři vrstvy, odhadem pár set dokumentů celkem, zprávy, jazykové verze, kalendář...prostě se nemohu pořád dopočítat ani k několikanásobně menší částce.

  10. bahara, 20. 07. 06, 10:15, #

    No na první pohled výrazné zlepšení výslédků státních zakázek, na druhý to pořád stojí za prd (rozhodně ne za ty prachy).
    Kód nic moc, jesli už je to plnej provoz, tak tam chybí popis a klíčová slova, validátor také není úplně spokojenej.
    Rozhodně je u nás více lidí, (a to hodně), kteří by to zvládli lépe, po stránce designu tedy rozhodně.
    Když uváděli shoty na ty bubliny, byl jsem z toho nadšenej, jejich využítí je mnohostrané, ale tady na jedné z prvních (né-li vůbec první) stránce jsem čekal větší odvahu v jejich využití.

  11. Martin Michálek, 20. 07. 06, 10:38, #

    Bochi a ostatní, článek není o HTML kódu, designu ani rozpočtu projektu.

    Každou z těchto jistě také významných složek lze kritizovat. Ostatně lze ji kritizovat při hlubším pohledu na jakýkoliv web, včetně těch vašich. ;-) Mnoho z vás naopak pochopilo, že dokonalý web neexistuje. Hezky o tom píší samotní Advertures: Czech.cz není dílo boží.

    Pojmout tak rozsáhlý a citlivý projekt není opravdu záležitostí pro jednoho grafika, jednoho kodéra a programátora a jejich technologické libůstky.

  12. PVD, 22. 07. 06, 23:12, #

    S dovolením jen upozorním, že odkazy v článku nejdou ven z webu. Mám Operu 9.0 a WinXP.. ;-)

  13. liba, 27. 08. 06, 17:22, #

    Webu czech.cz, přes patrnou snahu o zodpovědný přístup k práci, které Advertures i ministerstvu nelze upřít, podle mě chybí zásadní věc – strategie, což se myslím nejmarkatněji projevuje absencí dobře zacíleného atraktivního obsahu. K čemu je potenciálnímu zájemci o ČR, který o nás nic moc neví platné, že web má 3000 stran informací, když si ani nemůže prohlédnout jak krásně u nás může být…

    Třeba také zkusí visitnorway.com a hádejte kam si myslím, že pojede :-)

Komentáře jsou uzavřeny