Video na webu - přestaňme se ho bát

17. duben 2006, 23:38 Kategorie: Webdesign

Pryč jsou chvíle, kdy video na webových stránkách spouštělo alergické reakce uživatelů i odborníků. V dobách vytáčeného připojení k internetu a nekompatibility videoformátů a přehrávačů nemohlo nikoho překvapovat, když video na internetu sloužilo hlavně k šíření poněkud pikantnějšího obsahu.

Sdělení pomocí videa má však velkou sílu a byla by škoda ji nevyužít. Určitě znáte šílené a nekompatibilní přehrávače QuickTime, Windows Media nebo dokonce Real Player. Zapomeňte na ně. Přichází doba flashových přehrávačů.

YouTube a Google Video

Výše uvedené video (klip Ecstasy of St. Theresa) používá služby YouTube, která podobně jako Google Video umožňuje na vlastních stránkách sdílet některý z již existujících či vámi nahraných videosouborů. Po vložení jednoduchého kódu se video ve stránce natahuje přímo ze zmíněných serverů.

Obě služby využívají vlastní přehrávač vytvořený ve Flashi.

Přehrávat video ve Flashi na vlastním serveru? Není problém

Když z nějakých důvodů nechcete vaše videa sdílet, o výhodu multiplatformního přehrávače nemusíte přijít. Doporučuju výborný Flash Video Player od šikuly jménem Jeroen Wijering, jehož použítí je velmi snadné.

Na českém internetu je videoobsahu zatím poskrovnu, za všechny dobré bych zmínil hlavně archiv pořadů České televize nebo videorecenze na serveru Mobilmania.

Jaké jsou vaše zkušenosti s použítím videa na webu? Je flashový přehrávač dobrou volbou?

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. Misha, 17. 04. 06, 23:28, #

    youtube se velmi osvědčilo, viz http://hcorli.cz/tv.asp

    bohužel jediný nedostatek je nemožnost ovlivnit výslednou kvalitu videa, někdy si s ním systém pohraje více než by bylo zdrávo. Jinak je ale rychlost služby, možnosti nastavení atd adtd na velmi dobré úrovni. Jenom bych uvítal možnost embedded umístění pouze na mnou povolené weby, takhle pokud si chci video umístit na svůj web, může tak udělat kdokoli.

    Co se týče kompatibility, narazil jsem na prolémy pokud měl uživatel starší verzi flashe, tak se někdy stalo, že se objevila pouze černá obrazovka a člověk nevěděl, na čem je.

  2. halogan, 17. 04. 06, 23:52, #

    O necem podobnem jsem u sebe take psal a vitam tyto technologie. Castokrat nemam nejake kodeky, at uz u sebe, u kamarada nebo v inetove kavarne. Co se tyce CT, tak ta zatim jeste nepouzila Flash, ale dle meho ji drive nebo pozdeji zavede.

  3. Jan Brašna, 18. 04. 06, 00:39, #

    Souhlas.

    FLV se snažím už nějaký ten pátek (v podstatě od svého uvedení) tlačit všude, kde to jde, IMO je to dnes nejkompatibilnější možnost dodávání online videoobsahu. Pokud je to navíc komprimováno Sorenseny, poměr kvalita/velikost je vynikající.

    Taky jsem tak trochu QT osoba, protože jsem na to zvyklý jako na standard v motion designu (díky nejmenované platformě), ale chápu, že na W32 je to otrava a na *NIXech je to naprostý porod se s QT poprat.

  4. Petr, 18. 04. 06, 10:35, #

    Osobně si myslím, že na masové rozšíření podomných datově náročných služeb je ještě pár měsíců čas. Skutečně vysokorychlsotní připojení pořád ještě drtivé většina nemá a koneckonců web je hlavně o textu a nevím zda se to v nejbližších několika málo letech nějak výrazně změní.

  5. Martin Snížek, 18. 04. 06, 17:38, #

    Je to super, ale vidím problém v tom, jak je to často špatně využíváno: hodně copywriterů takhle dá do videa nějaký článek, kde jenom mluví, a člověk se na to musí celé dívat. Když je to v textu, tak se to dá prolítnout očima a nezabere to tolik času.

    Video by se mělo využívat tam, kde je to vhodné: třeba u tutoriálu práce s nějakou aplikací. Ale obávám se, že si bude muset také projít obvyklou hype-fází. :-)

  6. Radim, 18. 04. 06, 18:14, #

    To Martin Snížek) A co kdyby přednášela nějaká svůdná copywriterka? Já osobně bych dal přednost videu :-)

  7. Martin Michálek, 19. 04. 06, 09:54, #

    Petře a Martine, na masové rozšíření není třeba čekat. Video můžete použít jako alternativu nebo rozšíření k textu. Myslím, že podobně a tedy dobře to dělají právě na Mobilmanii.

    Stejně jako je se často na webu špatně používá text, bude se často špatně používat video. S tím už jste se určitě museli smířit ;-)

    Misho, díky za parádní ukázku užitečného videa na webu. Máte-li někdo podobné, sem s nimi.

  8. Misha, 19. 04. 06, 20:10, #

    Dobrá, tak ještě jeden příklad: www.bungee.cz (ach jak já neámám rád texy/textile formátování :)

    Je tam použito google video a můžu tedy porovnávat, google video má asi mírně lepší přehrávač (zobrazuje délku videa a má pohodlnější tlačítka), a je lépe využitelná při prodeji videa (dá se nastavit cena, možnost stahování do iPodu a podobné blbinky), jinak ale vyhrává youtube.

    Na google jsem nenašel statistiky shlédnutí, není tam tak pohodlná možnost posílat komentáře apod. youtube má i subjektivně pohodlnější ovládání, i když je možné pro google video použít desktopovou aplikaci

    Hlavním argumentem PROTI google video je fakt, že všechny nahrané soubory jsou schvalovány a to růzě dlouhé zpoždění v řádu dnů, které tím vzníká, je ve většině případů nepříjemné. A v hokejovém zpravodajství nepoužitelné :)

    Přemýšleli jsme i o vlastním přehrávači, technicky by to nebyl problém, ale veřejné weby jsou výhodnější hlavně v ušetřeném provozu na vlastním serveru. Uvítal bych klidně i placenou verzi youtube s možností vlastního brandingu a několika dalších rozšíření, případně s možností napojení vlastního webu přes API. (i když je možné, že to nějak u youtube nebo google video jde, ale nenašel jsem to)

  9. Misha, 25. 04. 06, 18:33, #

    přidám odkaz: http://www.youtube.com/director – řeší přesně to,co jsem zmiňoval v předchozím příspěvku, a navíc zadarmo.

  10. Martin Kopta, 15. 05. 06, 00:23, #

    Mně se hodně líbí i videoprůvodci webem. Už jsem to viděl na několika webech; jednou jsme se to pokusili (kdysi v Advertures) prodat Pilsneru… Teď momentálně si užívám letušku na webu ke kalendáři Lavazza 2006.

Komentáře jsou uzavřeny