HTML prototypy to s námi mají těžké

10. březen 2006, 16:45 Kategorie: Webdesign

Už před více než třemi lety se Marek Prokop na Sově v síti pozastavoval nad článkem, který za úžasu čtenářů „objevoval“ již v té době objevené výhody HTML prototypování při návrhu webových stránek. Některým z nás za tu dobu vyrašily šediny a podívejme se! Tento měsíc vyšel na Digital Web Magazine ještě primitivnější článek o tom, jak je HTML prototypování užasná věc.

Dobře, třeba je na světě ještě celá řada webdesignérů, kteří výhody HTML prototypů nevidí tak jasně a viditelně. Zkusme se tedy podívat, proč vlastně jsou ty HTML prototypy tak úžasná věc.

Kinosvetozor.cz -- HTML prototyp a výsledný web

HTML prototyp je narozdíl od ostatních prototypovacích nástrojů velmi levná, rychlá a účinná metoda, jak vyladit obsah a strukturu webu.

Námět k diskuzi: Používáte HTML nebo jiné způsoby prototypování (specializovaný software, papír/tužka) či se obejdete zcela bez prototypů?

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. Václav Mach, 14. 03. 06, 11:30, #

    Nikdy jsem je nezkoušel, ale připadá mi to jako velmi špatný nápad (přehlednost, pracnost…).

    1. Excel (jen u větších projektů), co sešit to část webu, co list to stránka. Je to rychlé, přehledné, snadno se dělají opravy.
    2. Struktura databáze

  2. Martin Michálek, 14. 03. 06, 12:13, #

    Václave, s Excelem jsem se nesetkal, nicméně i ten může za podmínek, že ho rutinně zvládáte dobrým prototypovacím nástrojem. Sám občas použiju PowerPoint, kde se screeny kreslí střelhbitě.

    Ovšem, když potřebujete prezentovat obsah a strukturu webu, který má řádově desítky stránek a složitější navigaci, u Excelu, Powepointu a tužky s papírem narazíte na to, že nebudete umět simulovat fungování jednotlivých prvků stránky, navigační cesty uživatele nebo chybová hlášení vyvolaná chováním uživatele.

    Co myslíte tou strukturou databáze?

  3. Borek, 14. 03. 06, 13:37, #

    2 Martin Michálek: PowerPoint se používal při návrhu UI Office 2007, včetně interaktivity, viz http://blogs.msdn.com/jensenh/archive/2006/02/20/535444.aspx . To je pro mě důkaz, že se jedná o velmi zajímavou možnost.

  4. Martin Kopta, 14. 03. 06, 18:25, #

    Je pravda, že já prototypy nedělám pro účely návrhu vzhledu, ale kvůli informačnímu a interakčnímu designu, ale vpodstatě s tím řešením v PowerPointu docela souhlasím—jde tam simulovat interaktivita i pruchody hierarchií dost slušně. Jen místo PowerPointu pracuju s OpenOffice.org Draw a Impress.

    Jako výhodu HTML prototypů ovšem vidím to, že nedochází ke změně prostředí. Testování prototypu se může odehrávat v prohlížeči, což je výhodné.

  5. Martin Michálek, 14. 03. 06, 21:37, #

    Borku, na tom článku, co zmiňujete, je zajímavé, jak využívají PowerPoint jako animační nástroj. :-) Nakreslí screeny více stavů uživatelského rozhraní a tím nasimulují chování příštího software.

    Martine, nebavíme se o návrhu vzhledu. Jak jsme nedávno řešili s Libou, může být HTML prototyp v tomhle směru docela závádějící a v uživateli/klientovi vzbudí očekávání, které se ve finálním návrhu vizuálního rozhraní pak často liší. V rámci složitějších webů bych to ale na úrovni prototypu asi řešil taky.

Komentáře jsou uzavřeny