Martin Michálek Martin Michálek  – 10. 6. 2020

Ve spolupráci se SUPERKODERS dnes spouštíme službu PageSpeed.cz.

Jde o nástroj, který měří rychlost webových stránek, přičemž klade důraz na metriky Web Vitals, které nedávno představil Google s tím, že je považuje za důležité pro každého provozovatele.

Měřící nástroj cílí na dva důležité kontexty – vývoj rychlosti v čase a porovnání podobných stránek, například s konkurencí. To v jiných bezplatných nástrojích nenajdete.

Jako placenou službu pak v rámci PageSpeed.cz nabízíme audit rychlosti webu, včetně podrobných technických doporučení k úpravám.

Jako čtenáři Vzhůru dolů už víte, že rychlost patří mezi podstatné ukazatele kvality webu. Tahle služba si klade za cíl rychlost webů v Česku a na Slovensku posunout směrem k lepšímu.

PageSpeed.cz nabízí pohled na rychlost, který jinde neuvidíte

Díky nástroji pro testování rychlosti na PageSpeed.cz získáváte možnosti, které jsou v jiných nástrojích pro bezplatné měření nedostupné:

Skóre nových metrik Web Vitals

Nástroj zobrazuje výsledek pro hlavní měřenou stránku, jak je vidět na obrázku:

Posuzují se přitom metriky, které Google nově doporučuje jako důležité pro všechny a označuje je jako Web Vitals:

  • Největší vykreslení obsahu (LCP) – Jak rychle se vykreslí první části obsahu webu? Je to důležité pro udržení pozornosti při načítání stránky.
  • Prodleva prvního vstupu (FID) – Jak rychle stránka reaguje na akce uživatele? Čím kratší je doba pro plnění cílů, tím lépe.
  • Kumulativní posun layoutu (CLS) – Jak moc je stránka při vykreslování stabilní? Je to důležité, pro to, aby uživatele omylem neklikali na špatné prvky nebo aby se jim čtený text neposouval.

Tyto metriky v našem nástroji doplňuje Lighthouse skóre, celkové skóre stránky při syntetickém měření, které známe z testovačů jako je PageSpeed Insights.

Rychlost ale není možné posuzovat bez kontextu. To, co pro někoho může být pomalé, je pro jiného nedostupné. Proto vám doporučujeme se vždy srovnat s relevantní konkurencí.

Srovnání v čase a s konkurencí

Důležitým pohledem je také vývoj rychlosti v čase. Často jsme svědky toho, že kvalitní optimalizace je za pár týdnů pryč kvůli špatné informovanosti napříč týmy, které se na webu podílejí. Proto je důležité sledovat rychlost v čase.

Audit rychlosti

Firmy a jejich vývojáři často bojují s tím, že optimalizační rady automatizovaných nástrojů jsou nedostatečné a vývojářům dělá problémy najít ty správné příležitosti a prioritizovat je tak, aby s nízkými náklady poskytovaly slušný efekt.

Proto jsme v rámci služby PageSpeed.cz připravili možnost objednání auditu rychlosti webu, který firmám zajistí:

  • Správné nastavení měření.
  • Zhodnocení stavu a doporučení pro management.
  • Nalezené příležitosti a návod na odstranění problémů pro vývojáře.

Audit stojí 30 tisíc Kč a jeho zhotovení nám zabere 14 dní až měsíc.

Webinář

U příležitosti spuštění služby připravujeme s kluky a holkami ze SUPERKODERS webinář o rychlosti webu a nástroji PageSpeed.cz. Dozvíte se na něm:

  • Proč je rychlost webu důležitá a proč byste jí měli věnovat pozornost?
  • Jaké metriky k měření používat a co jsou Web Vitals?
  • Jak měřit v PageSpeed.cz a v čem je služba unikátní?
  • Jak vám pomůže služba Audit rychlosti webu?

Na webináři vystoupí pánové ze SUPERKODERS – Michal Matuška a Tomáš Hejč. A já jim budu sekundovat.

Webinář proběhne ve středu 17. června mezi 17:00 a 18:00.

Účast je zdarma pro všechny.


→ Přihlaste se: pagespeed.cz/webinar/


PageSpeed.cz - test rychlosti webu