Martin Michálek Martin Michálek  – 20. 3. 2020

Peter-Paul Koch navrhuje zavést zkratku CSS4 pro označení určitého stavu vývoje v oblasti kaskádových stylů.

CSS4 v plánech W3C není. Konsorcium totiž přestalo verze jazyka vydávat někde u CSS 2.1, tedy v roce 2011.

Proč tedy prosazovat pojem CSS4? Kvůli marketingu.

CSS4 jako magnet na pozornost

CSS se obecně potýká s nezájmem a nepochopením ze strany velké části vývojářů, kteří se na styly nespecializují.

Pamatuju si jednu přednášku na WebExpo, kde spíkr udělal kvíz o kaskádě v CSS, tedy úplných základech stylů. Tuším, že těch, kteří zvedli ruku na správnou odpověď, bylo asi jen deset ze zhruba stovky přítomných.

PPK v článku vývojářskou obec hezky v kontextu znalosti CSS rozděluje na tři skupiny:

  • hlavu, která sleduje všechny novinky, oborem žije,
  • trup, jehož členové a členky si občas něco přečtou (naprostá většina),
  • dlouhý ocas, což je velmi široká skupina, která se o vývoj příliš nezajímá (a jak píše PPK, jejím členům nedělá problém nacpat do stránky 7,8 MB JavaScriptu).

Druhá a třetí skupina vývoj zase tak moc nesleduje, ale platí, že lidé v oboru jsou posedli novinkami. A hlavně novými verzemi čehokoliv.

Aktuální vývoj CSS je složitý a pro vývojáře z „trupu“ a „dlouhého ocasu“ nesrozumitelný

CSS prošlo za poslední léta překotným vývojem. Z technologie na „obarvování stránek“ se díky novinkám v CSS3, flexboxu, gridu a mnoha, mnoha dalším stal hodně komplexní obor, který prakticky není možné udržet v jedné hlavě.

Kaskádové styly se už nevyvíjejí jako jeden celek, ale po modulech jako je CSS Color nebo Media Queries (nyní v páté úrovni). Prohlížeče novinky implementují právě po modulech nebo dokonce po jednotlivých vlastnostech.

Vývoj CSS se proto neoznačuje verzí. V jednom momentě totiž existuje mnoho modulů v různých verzích a v nich mnoho vlastností různě implementovaných v prohlížečích.

Je to prostě složité jako řídící panel Temelína, takže se nelze divit, že plně se neorientují ani špičkoví členové hlavy komunity. Navíc je velmi těžké mluvit o novinkách v CSS jako celku, obsah pro vývojáře se stále více rozdrobuje směrem k tipů na jednotlivé nové vlastnosti. Potřebovali bychom prostě nové CSS3.

CSS3 v tomto velmi pomohlo, i přes to, že – pokud se nepletu – nikdy oficiálně neexistovalo, protože jediný podobný koncept u konsorcia W3 jsou každoroční „snapshoty“.

CSS4 by zafungovalo podobně. Přitáhlo by pozornost. Zjednodušilo komunikaci. Najednou by se o „tom“ dalo mluvit, psát a diskutovat. A dělali by to i členové „trupu“ a „dlouhého ocasu“.

CSS4 by komunita webových vývojářů a vývojářek vážně potřebovala. Co říkáte?