Martin Michálek Martin Michálek  – 20. 9. 2016

Je vážně radost, když vám WebExpo do Prahy přiveze takové řečníky. Řeknu vám, proč je Rachel Andrew pro každého frontendistu zajímavá.

Zaprvé: Je to velká expertka přes nové layouty v CSS: FlexboxCSS Grid Layout. S CSS Working Group spolupracuje jako Invited Expert, takže má informace z první ruky. Píše e-mailový zpravodaj CSS Layout News a na téma napsala několik knížek.

Zadruhé: Perch. Výborný redakční systém, Wordpress s lidskou tváří. Běží na něm mimojiné i Vzhůru dolů a Rachel je jeho spoluautorkou.

Pojďme na tři otázky, které jsem ji přes organizátory položil.

Rachel, Flexbox spojuje skvělou technologii s praktickou použitelnosti. O tom není pochyb. Co ale CSS Grid Layout? Není na jeho použití příliš brzy?

Ano, na použití v produkčních prostředích je brzy. Nicméně, myslím, že je důležité, aby se vývojáři a designéři zapojovali do specifikací už když se vyvíjejí, nějak se s nimi poprali a pak dali CSS Working Group zpětnou vazbu.

Pokud to neuděláte v momentě, kdy je implementace technologie ještě schovaná za vlaječkami v nastavení prohlížeče, ztrácíte šanci. Jakmile je jednou nějaká CSS vlastnost venku a je používaná na běžných webech, je příliš pozdě na změny.

Rachel Andrew, foto: Jeffrey Zeldman

Díky za skvělý Perch CMS! Používám ho k velké spokojenosti. Chystají se nějaké větší novinky, které nejsou příliš veřejně známé?

Teď pracujeme na redesignu uživatelského rozhraní, který přijde s verzí 2.9. O tom procesu jsem napsala pár článků:

Všiml jsem si, že v Praze už jste byla. Je něco speciálního, na co se znovu těšíte?

Těším se vlastně na Prahu samotnou. Už jsem tady byla, ale jen na konferenci v byznys hotelu mimo město. Takže Prahu samotnou jsem nezažila. Na WebExpo se mi líbí, že nabízí přednášky o byznysu, vývoji i designu. Všechny ty oblasti jsou důležité.

Děkuji za rozhovor a v sobotu odpoledne se těším na přednášku.

Přednáška: The right layout tool for the job.
Kredity k fotografii Rachel Andrew – autor: Jeffrey Zeldman, publikováno pod CC-BY-2 licencí.