Martin Michálek Martin Michálek  – 6. 6. 2016

Co jsem četl nebo bych nejraději přečetl už dneska večer?

Užitečné čtivo jsem sepisoval už pro květnový newsletter. Pro čtenáře blogu přidávám ještě dva kousky. Jedna kniha česká, pět od A Book Apart a tři od O’Reilly.

1) Dobrý designér od Petra Staníčka. Učebnice webového designu pro začátečníky i pokročilé. Jak jsem psal v recenzi pro Lupu – je trochu upovídanější, ale rozhodně doporučuji všem vývojářům nebo méně pokročilým designérům.

2) Git for Humans. Protože jestli pro někoho Git vymýšleli, pro lidi to určitě nebylo. ;)

3) Going Responsive. Karen McGrane o tom, že responzivní design není jen o technické implementaci. Je potřeba změnit pracovní postupy a často i procesy v celé firmě.

4) Responsive Design: Patterns & Principles. Knihu od Marcotteho už znáte, protože jsem na ni psal recenzi. A furt říkám: prosím kupte ji všem svým klientům.

5) Designed for Use. Jedna z klasických učebnic návrhu uživatelských rozhraní právě vyšla ve druhém vydání.

6) CSS Secrets. Něco pro CSS praktiky. Lea Verou připravila sadu téměř padesáti ukázek řešených pomocí CSS3 vlastností.

7) Positions in CSS. Díky CSS modulu Grid layout se časem změní způsob pozicování prvků na stránce. Chystaná kniha Erica Meyera v tom udělá pořádek.

8) Designing for Touch. Právě jsem přečetl. Zapomeňte na dogma desktop–tablet–smartphone. Prsty už dneska jezdíme po phabletem, hybridních zařízeních, velkých tabletech a dalších potvorách. Josh Clark tady sumíruje naše znalosti o tom jak zařízení používáme a co to znamená pro naši práci na uživatelských rozhraních.

9) Get Ready for CSS Grid Layout. Flexbox máme pro layout komponent, Grid Layout přijde, aby zachránil naše celostránkové layouty. Připravte se. A pokud ještě neumíte Flexbox, jděte si hned koupit můj ebook. ;)

To nejlepší nakonec. Ebooky z končícího nakladatelství FiveSimpleSteps si někteří autoři vydávají sami znovu. Jsou tam ebooky o CSS3 modulech pro layout, style guides, CSS animacích a hodně, hodně dalších. Jsou k dispozici za moc fajn cenu nebo prostě úplně zdarma.

Bude vám to do Vánoc stačit? :-)


Článek původně vyšel v pravidelném měsíčním newsletteru. Pokud jej chcete dostávat mezi prvními, zanechte nám prosím svůj email:

Přihlásit k newsletteru