Proč i kodéři potřebují svůj framework?

13. červenec 2008, 02:11 Kategorie: Webdesign

Rozemelte pšenici, přidejte kvasnice, sůl a vodu. Hotové těsto pak vložte do předehřátě trouby. Představte si, že takhle by vypadaly vaše první kroky pokaždé, když pomyslíte na chléb. Absurdní? Práce CSS kodérů ale často vypadá stejně.

CSS chléb - foto: www.krumlovskymlyn.cz

Srovnejte s jiným receptem: Vyresetujte výchozí nastavení prohlížečů a ošetřete rozdíly v jejich zobrazovacích vlastnostech. Nastavte výchozí hodnoty pro typografii dokumentů a formulářové prvky. Nadefinujte třídy, které řeší obvyklé problémy. Hotovo? Ok, a teď začne skutečná práce.

Proč končí programátoři v práci dříve?

“Vyvíjím v Ruby on Rails a představa o užívání frameworku k obcházení fádních a opakujících se úkolů byla bezprostřední příčinou vzniku Blueprintu”, říká Olav Bjørkøy, autor jednoho z nejznámějších současných CSS frameworků, v rozhovoru pro blog Subtraction.

Není to žádné překvapení. Od koho jiného měli kodéři a designéři odkoukat výhody frameworků—společná práce na řešení totožných problémů, univerzální dorozumívací jazyk v týmu, šetření času nebo zmíněné zamezení nudné práce—než od webových programátorů, kteří se ve frameworcích doslova topí? Ke společným radostem si pak připočtěte alespoň částečné řešení typického bolehlavu všech kodérů – rozdílné zobrazování v různých prohlížečích a ošetření jejich nejčastějších chyb.

Ideál zatím nepřišel, ale proč na něj čekat

Podívejme se také přes samou radost z krajíce také na jeho druhou stranu: je jasné, že individualisté a nepřátelé všech frameworků si ani jejich CSS kolegy neoblíbí (“mám přece svůj styl, proč se učit cizí”). A jste-li bojovníkem za absurdně sémanticky čisté HTML (“tolik zbytečných tříd a divů!”), melte si své obilí dále.

Wikipedie ke dnešku eviduje desítky CSS frameworků. Po praktickém prozkoumání Blueprintu a povrchním pohledu na ostatní si ale myslím, že webdesignérský svět na svůj zásadní CSS framework ještě čeká. Osobně ale nelením a svůj chléb si chodím kupovat k nejbližšímu pekaři.

Ulož do delicious, linkuj.cz, jagg.cz, vybrali.sme.sk Díky!

Diskuze

[ RSS této diskuze ]

  1. dizzyn, 15. 07. 08, 09:41, #

    Pouzivam Blueprint, a je super. Opravdu prinosny kus kodu.

Komentáře jsou uzavřeny